Çin İklim Değişikliği Özel Temsilcisi Xie Zhenhua, geçtiğimiz günlerde Pekin’de düzenlenen bir toplantıda, Çin’in küresel iklim iş birliğini güçlendirmek için orta ve uzun vadeli kalkınma planına karbon nötr olma hedefleri koyacağını açıkladı.
Global Times tarafından yapılan habere göre, Zhenhua karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik bir politika tasarlamak için özel bir çalışma grubunun kurulduğunu paylaştı. Zhenhua’nın açıklamalarına göre, ilk olarak enerji, gıda, sanayi ve tedarik zinciri gibi sektörlerdeki karbon emisyonu azaltım süreçleri güvenlik sorunları ile koordine edilecek, ardından yeni bir üretim ve yaşam tarzı oluşturmaya yönelik maksimum karbon emisyonu azaltım ve karbon nötrlüğü hedefleri konulacak.
Karbon nötr olma yolunda en son teknolojiler kullanılacak
Karbon emisyonu azaltım stratejilerinin çeşitli aşamalarında en son teknolojilerin uygulanacağını belirten Xie Zhenhua, güneş enerjisi pilleri, yenilenebilir enerjiden hidrojen üretimi, akıllı elektrik şebekesi, gelişmiş güç depolama sistemleri ve karbon toplama teknolojileri gibi teknolojileri kullanmayı planladıklarını aktardı.
Çin’in orta ve uzun vadeli kalkınma stratejilerine karbon emisyonu hedefleri koyma kararını Global Times’e değerlendiren Xiamen Üniversitesi Çin Enerji Ekonomisi Araştırmaları Merkezi Direktörü Lin Boqiang, “Çin’in karbon emisyonlarını azaltma planı ülkenin gelişimi için kesinlikle olumlu, ancak kısa vadede bazı enerji yoğun endüstriler zorluklar yaşayabilir,” ifadelerini kullandı. Çin’in önümüzdeki yıllarda dünyanın en büyük ve en verimli yeşil enerji sistemini inşa etmeyi ve toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 85’ini oluşturan fosil enerjinin yerine yeşil enerji kullanmayı planladığını belirten Boqiang, “Dönüşüm tamamlandıktan sonra herkese fayda sağlayacak, ancak endüstri için zor olacak çünkü üretim maliyeti karbon emisyon sınırlandırmaları çerçevesinde artacak,” dedi.
“Kömür tüketimi sıkı bir şekilde kontrol edilecek”
Çin’in ekonomik planlarını oluşturan Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu da değişim sürecini basitleştirmek ve üretim maliyetlerini azaltmak için ülke genelinde yeşil enerji programları ve işletmeler arasında köprüler kuracak yeşil enerji değişimi pilot projeleri oluşturma sözü vermişti. Xie Zhenhua ise 2021-2025 yıllarını kapsayan 14. Beş Yıllık Plan dahilinde kömür tüketiminin sıkı bir şekilde kontrol edileceğini ve bir sonraki beş yıllık planın sonuna kadar daha da azaltılacağını vurguladı.
Karbon emisyonlarının azaltılması küresel iş birliği gerektiren bir sorunken Çin, 2021 başından beri onayladığı yeni kömürlü santral projeleriyle bu sorunla mücadelede tepki çeken ülkelerden biri olmuştu. Xie Zhenhua ise Çin’in GSYİH birimi başına CO2 emisyonlarının 2020’de 2005’e göre yüzde 48,4 düştüğüne ve emisyonlarda 5,79 milyar tonluk gerçek bir azalma olduğuna dikkat çekiyor: “Çin’in yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin büyüklüğü ve altı milyondan fazla yeni enerji aracına ve dünya lideri 5G teknolojisine sahip olması, enerji dönüşümü için sağlam bir temel oluşturdu.”
ABD İklim Özel Temsilcisi John Kerry’nin ağustos ayı sonunda gerçekleştirdiği Çin ziyareti sırasında da iklim değişikliğiyle mücadelede ve yaklaşan Birleşmiş Milletler 26. İklim Değişikliği Konferansı (COP26) kapsamında iki ülke arasında yapılabilecek iş birlikleri konuşulmuştu. Görüşmenin ardından Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, iklim değişikliği konusundaki iş birliklerinin Çin ve ABD arasındaki genel bağlardan ayrı düşünülemeyeceğini vurgulamış ve ABD’nin ikili ilişkileri düzeltmek için adımlar atması gerektiği mesajını vermişti.