Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris İklim Anlaşması’nın önümüzdeki ay meclisin onayına sunulacağını açıkladı.
Paris İklim Anlaşması’na ilk imza atan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ancak anlaşmanın henüz yürürlüğe koyulmadığını belirten Erdoğan, “Paris İklim Anlaşması’nı, atılacak yapıcı adımlara uygun şekilde ve ulusal katkı beyanımız çerçevesinde, önümüzdeki ay Meclisimizin onayına sunmayı planlıyoruz. Glasgow’da yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’ndan önce, ‘karbon nötr’ hedefli anlaşmanın onay aşamasını tamamlamayı düşünüyoruz. Yatırım, üretim, istihdam politikalarımızda köklü değişikliğe yol açacak bu süreci, 2053 vizyonumuzun ana unsurlarından biri olarak kabul ediyoruz,” ifadelerini kullandı.
Erdoğan’ın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Twitter hesabından yaptığı açıklamada anlaşmanın ekim ayında meclise sunulacağını duyurdu.
İklim değişikliğiyle mücadele ve uyum politikaları noktasında Türkiye’nin gerek ulusal gerekse uluslararası arenada üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğini açıklayan Kurum, “Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde iklim diplomasimiz başarıyla yürütülmüş, uluslararası platformda yüksek düzeyli diyalog öne çıkarılmış, Türkiye’nin finansman ve teknoloji konusundaki haklı talepleri kararlılıkla ifade edilmiştir. İklim değişikliğiyle mücadelemizdeki kararlılığımızı ve samimiyetimizi Paris Anlaşması’nı imzalayan ilk ülkelerden biri olarak ortaya koymuştuk. Ülkemiz, bu mücadelesini atılacak yapıcı adımlara uygun şekilde ve ulusal katkı beyanı çerçevesinde sürdürmeye devam edecektir,” dedi.
Paris İklim Anlaşması nedir?
Kyoto Protokolü’nün 2020 yılında sona erecek olması nedeniyle 2015 yılında Fransa’nın Paris kentinde gerçekleştirilen 21. Taraflar Konferansı’nda (COP21), 2020’den sonra geçerli olacak Paris Anlaşması kabul edilmişti. Anlaşma, 5 Ekim 2016 itibariyle, küresel sera gazı emisyonlarının %55’ini oluşturan en az 55 tarafın anlaşmayı onaylaması koşulunun karşılanması sonucunda, 4 Kasım 2016 itibariyle yürürlüğe girmişti. Türkiye ise Paris Anlaşması’nı, 22 Nisan 2016 tarihinde, New York’ta düzenlenen Yüksek Düzeyli İmza Töreni’nde 175 ülke temsilcisiyle birlikte imzaladı, ancak henüz taraf olmadı.
Anlaşmanın uzun dönemli hedefi, küresel ortalama sıcaklık artışının sanayileşme öncesi döneme göre 2°C altında tutulması, ek olarak bu artışın 1,5°C’nin altında tutulmasına yönelik küresel çabaların sürdürülmesi olarak ifade ediliyor. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı uyum kabiliyetinin ve iklim direncinin arttırılması; düşük sera gazı emisyonlu kalkınmanın temin edilmesi ve bunlar gerçekleştirilirken, gıda üretiminin zarar görmemesi de diğer bir temel hedef olarak belirtiliyor. Son olarak ise düşük emisyonlu ve iklim dirençli kalkınma yolunda finans akışının istikrarlı hale getirilmesi hedefler arasında yerini alıyor.
[…] emisyonları azaltmak ve Paris Anlaşması’nın sıcaklık hedeflerine ulaşabilmek için her türlü çabayı […]
[…] Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris İklim Anlaşması’nın meclisin onayına sunulacağını açıklamış ve 31 Ekim-12 Kasım 2021 tarihlerinde Glasgow’da yapılacak Birleşmiş Milletler İklim […]