COP27’nin altıncı gününde iklim değişikliği bağlamında uyum, tarım ve gıda sistemleri konularına odaklanıldı.
COP27’de altıncı gün:
“Adaptasyon ve Tarım” temasının belirlendiği altıncı günde konuşma yapan Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu’nun (The International Fund for Agricultural Development, IFAD) İyi Niyet Elçisi Sabrina Dhowre Elba, küçük ölçekli çiftçilerin zor koşullarda yiyecek yetiştirmek için çok çalıştıklarını belirterek: “Kırsal nüfusların aşırı hava olaylarına karşı dayanıklılıklarını geliştirmelerine ve değişen iklime uyum sağlamalarına yardımcı olmamız gerekiyor. Aksi takdirde bir krizden diğerine sürükleniriz.” dedi.
COVID-19 salgını ve ekonomik sonuçlarıyla mücadele etmek için trilyonlarca dolar sağlandığını hatırlatan Elba: “Aynısının sürdürülebilir tarım için de sağlanması gerekiyor. Hepimizin refahı ve gıda güvenliği için bu çok önemli.” ifadelerini kullandı.
Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu Bölge Direktörü Dina Saleh ise, kırsal nüfusun uyum sağlamasına yardımcı olunmamasının daha uzun süren yoksulluk, göç ve çatışmalar gibi tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini söyledi. Saleh: “Bu nedenle bugün gelişmiş ülkelerin dünya liderlerini, gelişmekte olan ülkelere yılda 100 milyar dolarlık iklim finansmanı sağlama taahhüdünü yerine getirmeye ve bunun yarısını iklim adaptasyonuna aktarmaya davet ediyoruz.” dedi.
Saleh, kırsal kesimdeki yoksul insanlara destek olunmadığı takdirde, mahsul veriminin yüzyılın sonuna kadar yüzde 50 oranında azalabileceğini belirterek: “Bu, uyum sağlamak ya da açlıktan ölmek arasında bir seçim.” sözleriyle uyarıda bulundu.
Öte yandan COP27 Mısır Başkanlığı, 2030 yılına kadar tarım ile gıda sistemlerini dönüştürmek adına “Sürdürülebilir Dönüşüm için Gıda ve Tarım (Food and Agriculture for Sustainable Transitions Initiative, FAST)” adlı yeni bir girişimi başlattıklarını duyurdu.
FAST programıyla, ülkelerin iklim finansmanı ile yatırımına erişmelerine ve politika desteği sağlanarak iletişim kanallarının açılmasına yardımcı olması hedefleniyor.
Kerry: “Kayıp ve hasarı destekliyoruz”
John Kerry, ABD’nin kayıp ve hasar konusunu “tamamen desteklediğini” ve konuyu ayrıntılı bir şekilde tartışmaya “yüzde 100 hazır” olduklarını belirtti.
COP27’nin altıncı gününde konuşan Kerry, “Kayıp ve hasar konusunda tüm tarafları memnun edecek bir yol bulmamız ve finansal düzenlemelerin nasıl tasarlanması gerektiği konusunda anlaşmaya varmamız gerekiyor. İklim krizinin olumsuz etkilerine karşı finansal düzenlemelerle nasıl başa çıkacağımızın bir yolunu bulacağız.” dedi.
Kerry ayrıca, ülkelerin Glasgow’daki COP26’da taraf ülkelerin verdikleri taahhütlerden bu yıl geri adım atmalarını eleştirenlere ise “Buradaki çoğu ülkenin geri adım atmaya hiç niyeti yok.” diyerek güvence verdi. Ancak Kerry, isim vermeden Glasgow’da kabul edilen 1,5 derece hedefine uygun olarak 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını azaltma planlarını henüz açıklamamış ülkeleri eleştirdi.
Geçtiğimiz günlerde Çin İklim Elçisi Xie Zhenhua, ABD Temsilciler Meclisi Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti sonrasında, Çin ile ABD arasındaki resmi iklim görüşmelerinin askıya alındığını belirtmiş ve “Kapı aslında onlar tarafından kapatıldı ve biz Çin olarak, o kapıyı tekrar açmaya çalışıyoruz” demişti. Konuya yönelik sorulan soru üzerine Kerry, COP27’de ABD ile Çin arasında gayri resmi görüşmeler yapıldığını, ancak resmi toplantı yapılmadığını ifade etti.
COP27, pazar günü verilecek bir günlük aradan sonra su ve kuraklık ile cinsiyet temalarıyla pazartesi günü devam edecek.
[…] kadar tarım ile gıda sistemlerini dönüştürmek adına “Sürdürülebilir Dönüşüm için Gıda ve Tarım… adlı yeni bir girişim başlatıldı. FAST programıyla, ülkelerin […]