COP28 Başkanı Sultan bin Ahmed Al Jaber, 30 Kasım-12 Aralık 2023 tarihlerinde gerçekleşecek zirve için hazırladıkları eylem planını açıkladı.
Brüksel’de düzenlenen toplantıda konuşan COP28 Başkanı Sultan bin Ahmed Al Jaber, başta hükümetler ve sanayi sektörleri olmak üzere bütün tarafların iklim krizine karşı etkili bir şekilde mücadele etmek için iş birliği yapmasının önemini vurguladı.
Al Jaber, COP28 için hükümet temsilcileri, şirketler, STK’lar, aktivistler, gençler ve yerli halklardan görüş alarak bir eylem planı hazırladıklarını ve eylem planının yeşil dönüşümün hızlandırılması, iklim finansman mekanizmalarının geliştirilmesi, uyum çabalarına odaklanılması ve kapsayıcılık olmak üzere dört ana unsura dayandığını belirtti.
Eylem planı kapsamında, 2030 yılına kadar küresel ölçekte yenilenebilir enerji kapasitesinin üçe katlanarak 11.000 gigawatt’a ve hidrojen üretiminin iki kat artırılarak yıllık 18 milyon tona çıkarılması hedefleniyor. Fosil yakıtların aşamalı olarak azaltılması ve fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak sonlandırılması da COP28’de müzakere edilecek diğer konu başlıkları arasında yer alıyor.
Al Jaber, fosil yakıtların aşamalı olarak azaltılmasının bütüncül bir yaklaşımı gerektirdiğini ve Kapsam 1, Kapsam 2 ve Kapsam 3 emisyonlarının karşılaştırılmasının sonlandırılarak hepsinin azaltılması için çalışılması gerektiğini belirtti.
COP28’de ülkelerin Ulusal Katkı Beyanları kapsamında gerçekleştirdikleri ilerlemenin masaya yatırılacağını ve küresel bir durum değerlendirmesi yapılacağını ifade eden Al Jaber, Eylül ayına kadar ülkelerin Ulusal Katkı Beyanları’nı güncellemelerini talep etti.
2020’de yoksul ülkelere taahhüt edilen 100 milyar dolarlık iklim finansmanının artık gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Al Jaber, COP27’de kararlaştırılan kayıp ve hasar fonu kurulmasına yönelik çalışmaların da hızlandırılması ve acilen hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
COP28’de eylem planı kapsamında doğa, sağlık, su güvenliği, gıda ve tarım alanlarında bütüncül sonuçlar sağlamaya odaklanılacağını ifade eden Al Jaber, belirlenen 1,5 derece hedefine ulaşmanın en temel unsurlarından birinin insan yaşamını ve geçim kaynaklarını iyileştirmek olduğunu ifade etti ve küresel bir uyum hedefinin belirlenmesinin önem taşıdığını belirtti. Ana unsurlarından biri olarak COP28’in tüm kesimleri kapsamayı amaçladığını ve başarılı olunabilmesi için herkesin katkıda bulunmasının gerektiğini belirten Al Jaber, kapsayıcı ve çok taraflı sürecin güvenilirliğinin buna bağlı olduğunu ifade etti.