İSO Sürdürülebilirlik Platformu Toplantısı gerçekleştirildi

İSO Sürdürülebilirlik Platformu Toplantısı gerçekleştirildi

Toplantıda, paydaşlarla sürdürülebilirlik gündemine dair görüş alışverişinde bulunuldu.

İSO Sürdürülebilirlik Platformu Toplantısı, İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve İSO Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Sultan Tepe ev sahipliğinde 17 Temmuz 2024’te Odakule’de gerçekleştirildi.

Akademi, özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşlarından çok sayıda temsilcinin katıldığı toplantıda; İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) iş birliğiyle hazırlanan “İklim değişikliği ve Su Yönetimi: Sanayi Sektörü Raporu” ve Ipsos iş birliğiyle gerçekleştirilen “İSO Sanayide Sürdürülebilirlik Eğilimi Araştırması” çalışmalarına yönelik bilgilendirmeler yapıldı. Toplantıda, İSO heyetinin katıldığı Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu 2024’ten izlenimler paylaşıldı ve İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri 2024’e dair bilgilendirmede bulunuldu. Ipsos Türkiye CCO ve ESG Lideri Yasemin Özen Gürelli de “İSO Sanayide Sürdürülebilirlik Eğilimi Araştırması Sonuçları Çerçevesinde Sorumlu Tüketim Davranış Trendleri ve Üretimde Sürdürülebilirlik Eğilimi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve İSO Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Sultan Tepe “Sürdürülebilirlik odağında sanayimizin yol haritasını oluştururken paydaşlarımızla birlikte hareket etmek ve onların gündeme ilişkin görüşlerini dinlemek bizim için çok önemli. Sürdürülebilirlik Platformumuz, bu süreçte paydaşlarımızla fikir alışverişi gerçekleştirilmesi, bilgi ve tecrübelerin yaygınlaştırılması için bizlere bir fırsat sunuyor. İSO olarak Kasım 2024’te gerçekleştirilecek COP29’a hazırlanıyoruz ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile neler yapabileceğimizi görüşüyoruz. Önümüzdeki dönemde, döngüsel ekonomiyle ilgili çalışmalarımızı artırmayı planlıyoruz. Ülkemizde de bu alandaki çabalarının yoğunlaştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Su raporunda olduğu gibi, döngüsellik alanında kapsamlı bir rapor hazırlayacağız” dedi.

Toplantıda İSO ve İTÜ iş birliğiyle hazırlanan “İklim Değişikliği ve Su Yönetimi” araştırması platform üyelerine sunulurken ilgili araştırmanın koordinatörlüğünü de yürüten İTÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk ortaya çıkan araştırmanın Türkiye ve İstanbul’da suyun geleceğine ilişkin çok önemli veriler ortaya koyduğunu belirtti.

Toplantıda “İSO Sanayide Sürdürülebilirlik Eğilimi Araştırması Sonuçları Çerçevesinde Sorumlu Tüketim Davranış Trendleri ve Üretimde Sürdürülebilirlik Eğilimi” başlıklı sunum yapan Ipsos Türkiye CCO ve ESG Lideri Yasemin Özen Gürelli ise şu ifadeleri kullandı: “Bu alanda tüketiciye dair araştırmalar yapılsa da sanayiye odaklanılmamıştı. İSO ile gerçekleştirdiğimiz bu çalışma ile sanayide sürdürülebilirliğe yönelik bakış açısını netleştirmek için yola çıktık. Farklı sektörlerden 717 firma ile görüştük ve farkındalık, yaklaşım ve uygulama olmak üzere üç temel alanda işletmeleri değerlendirdik. Sonuçlara baktığımızda 100 üzerinden yapılan puanlamayla en yüksek skora ulaştığı alan 48,97 ile ‘Farkındalık’ oldu. Firmaların ‘Yaklaşım’ alanındaki skorları 34,27, ‘Uygulama Skorları’ ise 18,19 olarak ölçüldü. Bu skorların düzenli takip edilmesi, sanayinin sürdürülebilirlik karnesinin ortaya çıkarılması açısından önem arz ediyor.

Öte yandan sürdürülebilirlikte üst yönetimin rolü oldukça kritik; üst yönetim sürdürülebilirlik hedeflerini sahiplenmezse, firmalar bu konuda harekete geçmiyor. Firmaların yüzde 34’ünün sürdürülebilirlik hedefleri belirlediğini görüyoruz. Sürdürülebilirlik hedeflerinin, yönetmelikler hayata geçirildikten sonra değil, öncesinde belirlenmesi önem taşıyor.”

Toplantı, yapılan sunumlara yönelik paylaşılan görüş ve değerlendirmelerin ardından sona erdi.

 

Paylaş