“İklim Değişikliğine Uyum Teknolojileri ve Çözümleri” webinarı gerçekleştirildi

“İklim Değişikliğine Uyum Teknolojileri ve Çözümleri” webinarı gerçekleştirildi

“İklim Değişikliğine Uyum Teknolojileri ve Çözümleri” panelinde iklim değişikliğine uyum sağlamak için iklim teknolojileri ve çözümleri tartışıldı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Avrupa Birliği ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından finanse edilen “İklim Değişikliğine Karşı Hassas Sanayi Sektörlerinin Adaptasyon Kapasitesinin Risk Değerlendirmesi Yoluyla Geliştirilmesi (ClimaTech 4 Industry)” Projesi kapsamında bir webinar gerçekleştirdi. İSO koordinatörlüğünde ve TÜBİTAK MAM ortaklığında yürütülen projede, imalat sanayinde doğal kaynaklar üzerindeki iklime bağlı risk ve fırsatların risk analizi ile değerlendirilmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında akademi ve sanayi arasındaki iş birliği artırılarak, iklim değişikliğine uyum konusunda önemli adımların atılması hedefleniyor.

Bu doğrultuda düzenlenen “İklim Değişikliğine Uyum Teknolojileri ve Çözümleri” başlıklı çevrimiçi webinarın açılışını İSO Çevre ve Enerji Şubesi Müdürü Erbil Büyükbay yaptı. Büyükbay, proje tanıtımında ClimaTech 4 Industry Projesi’nin amaçları ve hedefleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Webinar oturumunda, TÜBİTAK MAM’ dan Dr. Ece Gizem Çakmak projede TÜBİTAK MAM tarafından gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgilendirmede bulundu.

TTGV Genel Sekreter Danışmanı Dr. Serdar Gökpınar, iklim teknolojileri konusunda bilgi paylaşarak büyük bir dönüşüm sürecine girdiklerini belirtti. Konuşmasında iklim değişikliğinin etkileri, buna karşı alınabilecek önlemler ve çözüm önerilerinden bahsetti. Ayrıca karbon salımını azaltma ve çevresel etkileri yönetme yolları hakkında bilgi paylaşarak; çevresel ve ekonomik sorunlar, çeşitli sektörlerdeki teknolojik yenilikler ve sürdürülebilirlik stratejilerini ele aldı.

MEXT Sürdürülebilirlik ve İnovasyon Müdürü Ece Akın Armutak, Dünya’da ve Türkiye’deki iklim teknolojileri hakkında kapsamlı bilgi verdi. İklim teknolojilerine yönelik küresel düzenlemeler ve destekleri detaylandırarak AB ve ABD’deki teşvik programlarını açıkladı. Enerji üretimi, enerji altyapısı, karbon yakalama ve depolama teknolojileri gibi farklı alanlardaki yenilikleri ve yatırım fırsatlarını ele aldı. Türkiye’nin net sıfır karbon hedefine ulaşmak için gerekli olan teknoloji ve uygulama alanlarına vurgu yaptı ve bu hedefe yönelik yatırım ihtiyaçlarını belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Berat Haznedaroğlu ise iklim değişikliği ile mücadelede biyolojik karbon giderimi konusunda bilgi verdi. Konuşmasında karbon yakalama ve depolama teknolojilerinin yanı sıra biyoyakıt üretimi ve kullanımını da içeren detaylar sundu. Ayrıca mikroalglerin biyoyakıt üretimindeki rolü ve bunların uzay görevlerindeki potansiyel kullanımını hakkında bilgiler aktardı.

 

Paylaş