Tekstil atık sorununa GÜS politikası çözüm sunuyor

Tekstil atık sorununa GÜS politikası çözüm sunuyor

Küresel tekstil atık sorununa karşı Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu (GÜS) politikaları, atık yönetimi ve geri dönüşüm için kritik çözümler sunuyor.

Küresel tekstil atık sorunu, çevremizi tehdit eden en büyük zorluklardan birini oluşturuyor. Ellen Macarthur Foundation tarafından hazırlanan “Tekstil için GÜS Politikasının Sınırlarını Zorlamak” raporu, giderek büyüyen bu sorun karşısında, döngüsel ekonomi odaklı yaklaşımların, bir çözüm sunduğuna dikkat çekiyor. Bu yaklaşımın önemli bir parçası olan Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu (GÜS) politikaları ise tekstil atıklarının yönetiminde kritik bir rol oynuyor.

GÜS, üreticilere ürünlerinin ömrü sona erdiğinde bu ürünlerin toplanması, ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesi konusunda sorumluluk yüklüyor. Doğru şekilde tasarlandığında, GÜS, tekstil atıklarının toplanması, yeniden kullanımı ve geri dönüşümü için gerekli finansmanı sağlayarak sürecin maliyetini dengelemeye yardımcı oluyor. Ayrıca küresel malzeme akışında şeffaflık ve izlenebilirlik sağlıyor ve döngüsel ekonomi altyapısına yapılan yatırımları teşvik ediyor.

Mevcut tekstil sistemi, genellikle kısa süreli kullanım için tasarlanmış ve geri dönüştürülmesi zor olan malzemelerden üretilen ürünlere dayanıyor. Bu sistemde, atıkların büyük bir kısmı yakılıyor, depolama alanlarına gönderiliyor veya çevreye karışıyor. Tekstil ürünlerinin ayrı toplanması, bu atıkların çevreye zarar vermesini önlemenin en etkili yolu olarak görülüyor. Ancak bu süreçler yüksek maliyetli olduğu için ekonomik olarak sürdürülebilirliği sağlamak zorlaşıyor.

GÜS politikası, döngüsel ekonomiye geçiş için bir başlangıç noktası olarak görülüyor. Ancak günümüzdeki uygulamalar daha çok geri dönüşüme odaklandığı için potansiyel fırsatlar tam anlamıyla değerlendirilemiyor. GÜS, döngüsel tasarımı teşvik ederek, tekstil ürünlerinin kullanım ömrünü uzatmayı ve çevresel etkileri azaltmayı hedefliyor.

Küresel bir döngüsel ekonomi modeli oluşturmak için, ulusal GÜS sistemlerinin ortak hedefler etrafında hizalanması gerekiyor. Aynı zamanda bu politikaların ulusal sınırların ötesinde genişletilmesi ve tekstil atıklarının uluslararası düzeyde yönetilmesi için daha fazla araştırma yapılması önem taşıyor.

Şirketler neler yapabilir?

Tekstil atık sorununu çözmek sadece yasal düzenlemelerle mümkün değil. İşletmelerin gönüllü eylemleri ile  bu sorunun çözümüne katkıda bulunması büyük önem taşıyor. Özellikle gönüllü GÜS planlarının kurulması, ilerlemenin hızlanmasını sağlayabiliyor. Koordineli ve birleşik sanayi eylemleri, doğrusal ekonomik modele meydan okuyarak tekstil ürünlerinin ve malzemelerinin yeniden kullanımı ve geri dönüşümüne büyük katkı sunuyor.

Raporda işletmelerin atması gereken adımlar ise şöyle sıralanıyor:

  • Ürünlerini döngüsel ekonomi prensiplerine uygun olarak tasarlanması,
  • Marka iş birlikleri ile döngüsel iş modellerini benimsenmesi,
  • Malzemelerin kullanım ömrü sona erdiğinde yeniden dolaşıma girmesini sağlayacak ortak altyapıya yatırım yapılması.

 

Paylaş