Karbon kredi sistemleri, emisyon azaltımında yetersiz kalıyor

Karbon kredi sistemleri, emisyon azaltımında yetersiz kalıyor

SBTi, karbon kredi sistemlerinin rolüne ilişkin bir rapor yayımladı.

Karbon kredileri, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir finansal araç olarak öne çıkıyor. Ancak, bu araçlar sıklıkla yeşil yıkama (greenwashing) iddialarıyla karşı karşıya kalıyor.

Dünyanın en önemli kurumsal iklim hedefleri denetleyicisi olan Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi (The Science Based Targets initiative, SBTi), yayımladığı son raporda karbon kredilerinin istenen emisyon azaltım hedeflerine ulaşmada yetersiz kaldığını ortaya koyuyor.

Raporda yer alan 111 bağımsız çalışmanın incelenmesi sonucunda elde edilen verilerin yüzde 84’ü karbon kredilerinin, emisyonları azaltmak yerine başka yöntemlerle “telafi etmek” amacıyla kullanıldığında yeterince etkili olmadığını gösteriyor. Bu durum, karbon kredilerinin çevresel sürdürülebilirlik için yeterince güçlü bir araç olmadığına işaret ediyor. Rapor, karbon kredilerinin “net sıfır dönüşümü engelleme ve/veya iklim finansmanını azaltma” gibi istenmeyen etkilere yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Ayrıca rapor, şirketlerin Kapsam 3 emisyonlarının hesaplanmasında farklı metriklerin dikkate alınmasını öneriyor. SBTi, Kapsam 3 emisyonlarının değerlendirilmesinde, şirketlerin tedarik ve gelir elde etme stratejilerinin küresel iklim hedefleriyle uyumunun da ölçülmesi gerektiğini ifade ediyor.

 

Paylaş