,

IASB, şirketlerin iklim riski raporlamasına yönelik sekiz yeni madde önerdi

IASB, şirketlerin iklim riski raporlamasına yönelik sekiz yeni madde önerdi

IASB’nin ISSB iş birliğiyle hazırladığı öneriler, finansal tablolar ile sürdürülebilirlik raporlaması arasındaki uyumu güçlendirmeyi hedefliyor.

Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (International Accounting Standards Board, IASB), şirketlerin sahip oldukları iklim riskleri ve diğer belirsizliklerini finansal tablolarda raporlamalarına rehberlik etmek amacıyla sekiz yeni madde önerisi sundu.

İklimle ilgili risklerin finansal tablolarda yeterince şeffaf bir şekilde yer almadığına ilişkin yatırımcılar ve paydaşlardan gelen eleştirilere yanıt olarak sunduğu yeni madde önerileriyle IASB, şirketlerin iklimle ilgili riskleri yeterince raporlamadığına dair endişeleri gidermeyi hedefliyor.

Örnekler; maddi değerlendirmeler, varsayımlar ve tahmin belirsizlikleri gibi önemli alanlara odaklanarak iklim risklerinin şirketlerin finansal performanslarına etkisinin nasıl beyan edilmesi gerektiğine dair rehberlik sağlıyor.

IASB’nin, Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (International Sustainability Standards Board, ISSB) ile iş birliği yaparak geliştirdiği bu önerilerle, şirketlerin iklimle ilgili riskleri daha tutarlı ve kapsamlı bir şekilde raporlaması amaçlanıyor.

Sunulan örnekler, birkaç ana alanı kapsıyor.

“Maddi Değerlendirmeler” başlığını taşıyan iki örnek, şirketlerin iklimle ilgili bilgiler hakkında maddi değerlendirmeleri nasıl yapacaklarını gösteriyor. Örnek 1, doğrudan finansal etki olmasa bile, niteliksel faktörler nedeniyle ek açıklamaların gerekli olduğu bir senaryoyu gösteriyor. Buna karşılık, Örnek 2, bu tür ek açıklamaların gerekli olmadığı durumları ortaya koyuyor.

Örnek 1 ve Örnek 2, diğer raporlarda iklim stratejileri veya risklerini açıklayan ancak finansal tablolarda hangi bilgilerin maddi olduğunu belirlemekte zorlanan şirketler için özellikle önem taşıyor.

Bununla birlikte listede yer alan diğer beş örnek ise iklim riskleriyle ilgili varsayımların açıklanmasına odaklanıyor:

  • Örnek 3, varlıkların gelecekteki sera gazı emisyon maliyetlerine ilişkin önemli varsayımların değer kaybı hesabı sırasında nasıl açıklanacağını gösteriyor.
  • Örnek 4, varsayımlara yönelik beyan gereksinimlerinin genel uygulamasını gösteriyor.
  • Örnek 5, bir yıl sonrasında maddi risk ayarlaması taşımayan varsayımların açıklanması gerekebileceği bir senaryoyu gösteriyor.
  • Örnek 6, iklimle ilgili risklerin kredi riski maruziyetlerini ve beklenen kredi zararlarını nasıl etkilediğini açıklamaya odaklanıyor.
  • Örnek 7, maddi olmayan bir karşılığa rağmen önemli olabilecek tasfiye ve restorasyon karşılıklarına ilişkin belirsizliklerin nasıl açıklanacağını gösteriyor.

Son örnek ise bir şirketin mülk, tesis ve ekipmanlarına ilişkin farklı iklim risklerini özelliklerine göre nasıl dağıtabileceğini gösteriyor.

IASB, bu örneklerin Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’na (IFRS) ekleme yapmadığını, ancak mevcut standartların nasıl uygulanacağına dair rehberlik sunduğunu belirtti. Örnekler hakkında geri bildirim dönemi 28 Kasım 2024’e kadar açık olacak. Bu dönemde alınacak geri bildirimler doğrultusunda IASB, örneklerin IFRS standartlarına eklenip eklenmeyeceğine karar verecek.

Paylaş