Çok taraflı kalkınma bankaları iklim finansmanında rekor seviyeye ulaştı

Çok taraflı kalkınma bankaları iklim finansmanında rekor seviyeye ulaştı

2023 yılında, çok taraflı kalkınma bankaları küresel iklim eylemlerine 125 milyar ABD doları tutarında finansman desteği sağladı.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) da aralarında bulunduğu çok taraflı kalkınma bankalarının 2023 yılında sağladığı toplam finansmanın 74,7 milyar doları düşük ve orta gelirli ülkelere ayrıldı. Bu tutarın yüzde 67’si iklim değişikliğiyle mücadeleye harcanırken, yüzde 33’ü iklim değişikliğine uyum çalışmalarına yönlendirildi.  Düşük ve orta gelirli ülkelerde özel sektör tarafından mobilize edilen finansman 28,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Yüksek gelirli ekonomilere sağlanan iklim finansmanı ise 2023’te 50,3 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu tutarın yüzde 94’ü iklim değişikliğiyle mücadeleye, yüzde 6’sı ise uyum çalışmalarına ayrıldı. Yüksek gelirli ülkelerde özel sektörün mobilize ettiği finansman ise 72,7 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Çok taraflı kalkınma bankalarının iklim finansmanına dair hazırladığı ortak rapor, her yıl yayımlanarak bu finansmanın izlenmesine olanak sağlıyor. Rapor, COP21’de açıklanan iklim finansmanı hedeflerinin izlenmesine yardımcı olmak amacıyla, şeffaf bir metodoloji ile bu verileri ortaya koyuyor.

2023 yılı raporu, Avrupa Yatırım Bankası (EIB) tarafından koordine edilerek hazırlandı. Rapor; Afrika Kalkınma Bankası, Asya Kalkınma Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası, EBRD, EIB, Amerika Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası, Yeni Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası Grubu’nun verilerini bir araya getiriyor.

 

Paylaş