Yükselen faiz oranları, temiz teknoloji şirketlerinin fon bulmasını zorlaştırıyor

Yükselen faiz oranları, temiz teknoloji şirketlerinin fon bulmasını zorlaştırıyor

ABD’de yükselen faiz oranları ve artan rekabet nedeniyle bazı temiz teknoloji şirketleri iflas ederken, bazı şirketler de fon bulmakta zorlanıyor.

Son yıllarda büyük yatırımcılardan yüz milyonlarca dolar fon toplayan bazı temiz teknoloji şirketleri; artan faiz oranları, fon bulma sıkıntıları ve federal desteklerinin gecikmesi nedeniyle iflas tehlikesiyle karşı karşıya. Nitekim bu nedenle iflas eden şirketlerin sayısı da giderek artıyor.

Ağustos 2024’te Amazon’un İklim Taahhüt Fonu’ndan yatırım alan bir batarya girişimi olan Moxion Power, iflas başvurusunda bulundu. Aynı şekilde, Fransız petrol devi Total tarafından yönetilen halka açık ABD’li güneş enerjisi şirketi SunPower da iflas eden şirketler arasında yer aldı. Bloomberg verilerine göre, bu yıl içinde iflas başvurusunda bulunan yenilenebilir enerji şirketlerinin sayısı 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Bill Gates’in girişim fonundan yatırım alan batarya şirketi Ambri ve ahşap pelet sağlayıcısı Enviva da iflas eden büyük şirketler arasında yer aldı. 2022’de SoftBank’ın Vision Fonu’ndan ve Ares Management’tan 120 milyon dolar yatırım alan Swell Energy ise mevcut operasyonlarını durduracağını açıkladı.

Fon bulma konusunda şirketler arasındaki rekabet yükseliyor

Temiz teknoloji şirketlerinin başarısızlığında en büyük faktörlerden birini, bu sektörlerin büyük ölçekte ticari hale gelmek için gereken sermaye yoğunluğu ve fon bulmak için yarışan sektörlerin sayısındaki artış oluşturuyor. Ancak bazı temiz teknoloji şirketleri fon toplamaya devam ediyor. Haziran ayında silikon bazlı batarya geliştiren Sila Nanotechnologies, 375 milyon dolar toplamayı başardı. Karbon emisyonlarını azaltmak için filtreler ve karbon yakalama makineleri üreten Svante ise Ağustos ayında Kanada Büyüme Fonu’ndan 100 milyon dolar yatırım aldı.

Yine de  pek çok temiz teknoloji şirketi için zorluklar devam ediyor. Biden yönetimi geçtiğimiz yıllarda FreeWire ve Moxion Power gibi temiz teknoloji şirketlerini ABD’nin enerji geçişinde öncü olarak tanıtmıştı. Ancak bu şirketlerin dahi yaşadığı finansal zorluklar, yenilenebilir enerji sektörünün daha fazla destek ve yatırım gerektirdiğini gösteriyor.

Paylaş