ASCOR’un raporu, 70 ülkenin iklim performansını değerlendiriyor. Rapor, son beş yılda 70 ülkenin 40’ının emisyonlarının azaldığını gösteriyor.
ASCOR (Assessing Sovereign Climate-related Risks and Opportunities) tarafından hazırlanan rapor; yüksek, orta ve düşük gelirli 70 ülkenin iklim değişikliği performansını emisyon seviyeleri, iklim politikaları ve iklim finansmanı olmak üzere üç temel başlık altında inceliyor.
Rapor kapsamında değerlendirmeye alınan 70 ülke, küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 85’ini ve küresel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 90’ından fazlasını kapsayarak düşük karbonlu geçişte önemli rol oynuyor.
Raporun temel bulgularına göre, değerlendirilen 70 ülkenin 40’ı son beş yılda emisyonlarını azaltmayı başardı ve neredeyse tamamı orta vadeli iklim hedefleri belirledi. Ülkelerin yüzde 76’sı ulusal iklime uyum planlarını yayımladı, ancak yalnızca üçte biri bu planları uyguladı. Bununla birlikte ülkelerin fosil yakıt sübvansiyonları ve üretiminin sonlandırılmasına yönelik taahhütleri zayıf kaldı ve bu durum, küresel ortalama sıcaklık değerinin 1,5ºC ile kısıtlanması hedefiyle uyumlu finansman akışlarını engelledi.
Ülkelerin yüzde 69’u karbon fiyatlandırmasına yönelik yasal düzenlemeleri hayata geçirdi. Ancak çoğu ülke bu fiyatlandırmayı Paris İklim Anlaşması hedefleriyle uyumlu seviyelere çıkaramadı.
Gelişmiş ülkelerin yüzde 81’i, yıllık 100 milyar ABD doları tutarındaki uluslararası iklim finansmanı hedefinde kendi paylarına düşeni sağlamada başarısız oldu. Raporda değerlendirilen gelişmekte olan ülkelerin yalnızca üçte biri, uyum ve azaltım önlemlerinin maliyetleri konusunda şeffaflık sağladı. Rapor, bu durumun kamu ve özel finansman akışlarını kısıtlayabileceğini belirtiyor.
Rapora göre Avrupa Birliği ülkeleri en iyi iklim performansını sergilerken, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgeleri fosil yakıtlara ekonomik bağımlılıklarından dolayı en düşük performansı sergiledi.
Rapor, hükümetlere yönelik öneriler de sunuyor. Rapora göre, hükümetlerin tüm yönetim kadrosunu kapsayan bir vizyon benimsemesi, ulusal hedefleri sektör düzeyine indirgeyerek detaylandırması ve iklimle ilgili yatırım planları geliştirerek finansman kaynaklarını çeşitlendirmesi gerekiyor.