AB, otomotiv sektörünü sürdürülebilir ve rekabetçi hale getirmek için harekete geçiyor.
Avrupa Komisyonu, otomotiv sektöründe gerçekleşen teknolojik gelişmeler ve artan küresel rekabet karşısında “Avrupa Otomotiv Endüstrisinin Geleceği için Stratejik Diyalog” hareketini başlattı. Bu kapsamda ortaya koyduğu eylem planı, sektörün güçlü ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasını sağlamayı amaçlıyor. Açıklanan eylem planı, üreticilere ve tüketicilere yönelik teşvikleri ve destekleri içeren bütüncül bir yaklaşım sunuyor.
Eylem planı kapsamında güçlü üretim üssünü korumak, stratejik bağımlılıkları azaltmak ve batarya ham maddeleri tedarik zincirinin güvenli ve rekabetçi hale getirilmesini sağlamak amaçlanıyor. Bu kapsamda Avrupa Komisyonu, otomotiv sektörüne yönelik 1,8 milyar avroluk bir destek paketinin sunulacağını duyurdu.
Bununla birlikte Avrupa otomotiv şirketleri, yapay zeka destekli ve otonom araçlar gibi kritik teknolojilerde geri kalma riskiyle karşı karşıya. Bu sorunu çözmek için eylem planı, “Avrupa Bağlantılı ve Otonom Araçlar İttifakı”nın kurulmasını öngörüyor. Oluşturulması planlanan ittifak, otomotiv sektöründeki paydaşları bir araya getirerek yeni nesil araçların geliştirilmesine katkı sağlayacak ve ortak yazılım ve donanım altyapısını oluşturacak.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada, küresel pazarda inovasyon ve temiz enerji çözümlerinde büyük bir potansiyel olduğunu vurgulayarak, Avrupa otomotiv sektörünün bu alanda liderlik üstlenmesi gerektiğini belirtti. Von der Leyen, “Stratejik bağımlılıkları önlemek için yerli üretimi teşvik edeceğiz. Emisyon hedeflerimize bağlı kalacağız, ancak bunu pragmatik ve esnek bir yaklaşımla yapacağız. Amacımız, vatandaşlarımıza, ekonomimize ve çevremize fayda sağlayacak sürdürülebilir, rekabetçi ve yenilikçi bir otomotiv sektörü oluşturmak” dedi.
Bununla birlikte 2025-2027 yılları arasında Ufuk Avrupa Programı kapsamında kamu-özel sektör iş birliği ile 1 milyar avroluk yatırım yapılması planlanıyor.
Otomotiv üreticilerinin net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmalarını kolaylaştırmak amacıyla, Komisyon mevcut düzenlemelerde esneklik sağlayacak bir değişiklik de önerecek. Yeni düzenlemeyle üreticiler, 2025-2027 yılları arasında performanslarını üç yıllık bir ortalama ile değerlendirecek ve bir yıldaki eksikliklerini diğer yıllardaki fazlalıklarla dengeleme şansı elde edecek.
Aynı zamanda Avrupa’da sıfır emisyonlu araçlara olan talebi artırmak için çeşitli teşvik mekanizmaları devreye alınacak. Avrupa’da batarya üretiminin rekabetçi bir maliyetle yapılmasını sağlamak için AB, batarya üreticilerine doğrudan finansman desteği de sağlayacak. Ayrıca tedarik zinciri içinde değer yaratmayı hedefleyen projeler, İnovasyon Fonu aracılığıyla desteklenecek.
Sektörde yaşanan iş gücü sıkıntılarına çözüm bulmak için “Avrupa Adil Geçiş Gözlemevi” kurularak, istihdam açıklarının ve gerekli yetenek eksikliklerinin tespit edilmesi sağlanacak. Bunun yanı sıra, işini kaybetme riski taşıyan çalışanlar için Avrupa Küreselleşme Uyum Fonu’nun kapsamı genişletilecek ve daha hızlı destek sağlanacak.
AB, otomotiv sektörünü küresel rekabetten korumak için yeni mekanizmaları devreye alacak ve adil rekabeti sağlamak için sübvansiyon karşıtı önlemler uygulayacak. Ayrıca yabancı yatırımların AB otomotiv sektörünün uzun vadeli rekabetçiliğine katkı sağlamasını garanti altına almak için yeni düzenlemeler getirilecek.