AB’nin sürdürülebilir finans sınıflandırmasının ilk bölümü 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak.
Avrupa Birliği, ulaşım ve binalar da dahil olmak üzere hangi faaliyetlerin sürdürülebilir olarak etiketlenebileceğini belirleyen iklim dostu yatırımlar hakkındaki kural kitabının ilk bölümünü açıkladı. Brüksel’den yapılan açıklamaya göre AB’nin sürdürülebilir finans sınıflandırmasının ilk bölümü 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak.
AB Sürdürülebilirlik Taksonomisi (EU Taxonomy) kuralları kapsamında 2026’dan itibaren yeşil olarak etiketlenebilecek tek tür sıfır emisyonlu araçları da kapsayacak şekilde yenilenebilir enerji, nakliye ve araba üretimine dair yatırımlarla ilgili çevresel kriterler belirlendi. Yeşil yatırım etiketini sadece gerçekten iklim dostu faaliyetlerle sınırlandırmayı hedefleyen AB, böylece düşük karbonlu projelere nakit yönlendirmeyi ve şirketlerin ya da yatırımcıların doğrulanmamış çevresel iddialarda bulunmasını engellemeyi amaçlıyor.
Gaz ve nükleer enerjiye bu ay karar verilecek
Öte yandan AB yetkilileri aralarında Fransa, Polonya, Finlandiya ve Macaristan’ın da bulunduğu birçok ülkenin kurallara itiraz ettiğini paylaştı. AB Taksonomisi’nin politik anlamda en hassas olarak değerlendirilen kısmı ise henüz açıklanmadı: AB gaz ve nükleer enerji yatırımlarının yeşil olarak etiketlenip etiketlenmeyeceğine bu ay karar verecek. AB ülkeleri arasında gerilime neden olan bu kararın verilmesi, siyasi lobi faaliyetleri nedeniyle bir yıl ertelenmişti.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, AB’nin 2050 yılına kadar net sıfır emisyona geçişi için taksonomi kurallarında gaz ve nükleer ile ilgili yaptırımların da olması gerektiğini savunuyor: “Bence bu iki enerji kaynağının enerji geçişinde rol oynadığını anlamanın bir yolunu bulmamız gerekiyor. Bu onları yeşil yapmaz.”
Fransa gibi nükleer yanlısı ülkeler nükleer enerjinin düşük karbondioksit emisyonları ortaya çıkardığına dikkat çekerken, nükleer karşıtları radyoaktif atıkların çevresel etkileri konusunda uyarılar yapıyor. Gaz konusunda da benzer ikilemler görülüyor. Bazı ülkeler kirletici kömürden kurtulmak için daha fazla gaz yatırımına ihtiyaç olduğunu söylerken bazıları ise bir fosil yakıtın yeşil olarak etiketlenemeyeceğini savunuyor.
AB Sürdürülebilirlik Taksonomisi Nedir?
Avrupa’yı 2050 yılına kadar ilk karbon nötr kıta yapmayı hedefleyen Avrupa Birliği, bu yol haritası çerçevesinde özellikle iş dünyasının sürdürülebilir yatırımlara öncelik vermesini ve sürdürülebilir iş modellerine geçmesini amaçlıyor. Hangi yatırımların sürdürülebilir olduğu konusundaki belirsizliği gidermek amacıyla Avrupa Birliği Sürdürülebilirlik Taksonomisi ismiyle bir sınıflandırma sistemi oluşturuldu. Taksonomi, hangi yatırımların iklim kriziyle mücadele kapsamında çevresel hedeflere ulaşılmasına gerçekten katkıda bulunduğunu ve sürdürülebilir olarak kabul edilebileceğini sınıflandırmak için kullanılıyor. AB Sürdürülebilirlik Taksonomisi, Avrupa Yeşil Mutabakatı yol haritasına uygun olarak düşük karbonlu ve sürdürülebilir iş yapış modeline yönelik dönüşümü sağlayan ve ortak bir bakış açısı yaratan ilk tek tip standart olması açısından da oldukça önemli.
[…] iklim koruması ve yeşil enerji üretimi de dahil olmak üzere çevrenin korunmasına yönelik yeni projeleri destekliyor. Yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, temiz (çevre dostu) hareketlilik, […]