Avrupa Uzay Ajansı, uzayda güneş enerjisini toplayıp dünyaya aktarmayı planlıyor.
Uzay tabanlı güneş enerjisi sistemi (Space-based solar power, SBSP), güneş panelleriyle donatılmış devasa bir uzay aracı olan bir güneş enerjisi uydusundan oluşuyor. Bu paneller, yüksek frekanslı radyo dalgaları aracılığıyla kablosuz olarak dünyaya iletilip elektrik üretiyor.
Yörüngedeki uzay tabanlı bir güneş enerjisi istasyonu, günde 24 saat güneş ışınlarıyla besleniyor ve sürekli elektrik üretebiliyor. Böylelikle dünyada yalnızca gündüzleri elektrik üretebilen karasal güneş enerjisi sistemlerine göre avantaj sağlıyor.
SBSP’nin uygulanabilirliği üzerine Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agency, ESA) tarafından yayımlanan raporda, SBSP ile enerji güvenliği de dahil olmak üzere Avrupa için önemli çevresel, ekonomik ve stratejik faydalar sağlayacağı belirtiliyor.
Raporda, SBSP’nin 2040 yılına kadar petrol, kömür, gaz ve biyokütle ile karşılaştırıldığında maliyet açısından rekabetçi elektrik üretimi sağlayabileceği ifade ediliyor. SBSP, fosil yakıt kaynaklı enerji santrallerinin yerini alabilecek, kesintili yenilenebilir kaynakları tamamlayabilecek ve 2050 yılına kadar net sıfır hedefine ulaşmayı kolaylaştırabilecek bir alternatif olarak değerlendiriliyor.
Hizmete girecek ilk SBSP sisteminin 2022 fiyatlarıyla 9,8 milyar avroya mal olacağı ve 30 yıllık ömrü boyunca işletme maliyetinin 3,5 milyar avro olacağı tahmin ediliyor. 2070 yılına kadar ise toplam maliyetin 418 milyar avro olması ve 601 milyar avro da getiri sağlaması bekleniyor.
SBSP, karbonsuzlaşma yolunda karasal yenilenebilir enerjileri tamamlayıcı bir enerji kaynağı olarak güçlü faydalara sahip olsa da, proje önünde bazı engellerin olduğu da aktarılıyor.
Raporda, dünyaya güneş ışınlarının ulaştırılabilmesi için panellerin kilometrelerce uzunlukta olması gerektiği, gerekli sistemlerin geliştirilmesi ve devreye alınmasının maliyetli olacağı belirtiliyor. Bununla birlikte dünyaya gönderilen ışınların insanlara ve diğer canlılara verebileceği zararların da araştırılması gerektiği ifade ediliyor.
Yayımlanan rapor Kasım ayının sonunda Paris’te düzenlenecek bir toplantıda üye ülkelere sunulacak ve değerlendirmeye alınacak. Proje onaylandığı takdirde 2027’den 2031’e kadar dünya yörüngesine yerleştirilecek 40 MW’lık bir pilot projenin hayata geçirilmesi planlanıyor.