Yeni yasa ile akıllı telefon, tablet ve kamera gibi elektronik cihazlarda USB-C şarj girişi standart hale getirilecek.
Strazburg’da gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu Genel Kurul oturumunda, çeşitli elektronik cihazların USB-C, Micro USB ve Lightning gibi farklı şarj girişlerini standart hale getirmeyi ve elektronik atıkları azaltmayı amaçlayan yasa tasarısı, 602 “evet” ve 13 “hayır” oyuyla kabul edildi.
Yeni yasa, 2024 sonbaharından itibaren USB type-C’nin akıllı telefonlar, tabletler, e-okuyucular, klavyeler, bilgisayar fareleri (mouse), GPS cihazları, dijital kameralar ve kulaklıklar için “tek tip” şarj aleti kullanılmasını zorunlu hale getirecek. Düzenleme 2026 yılı ilkbaharında dizüstü bilgisayarları da kapsayacak biçimde genişletilecek.
Parlamentonun kabul ettiği öneriye göre, her ürünün ambalajında bir şarj cihazı içerip içermediğini ve içeriyorsa nasıl şarj edilebileceğini gösteren etiketler de yer alacak. Ayrıca tüketiciler, yeni bir elektronik cihaz satın alırken şarj cihazı olan veya olmayan olarak ürünü seçebilecek.
Avrupa Komisyonu’na göre, şarj cihazları her yıl 11.000 ila 13.000 ton arasında elektronik atık üretiyor ve alınan kararın bu miktarı önemli ölçüde azaltması bekleniyor.
Avrupa Parlamentosu Üyesi Alex Agius alınan kararla ilgili olarak, “Bu karar ile, her yıl binlerce ton elektronik atıktan tasarruf edilecek. Aynı zamanda eski elektronik cihazların yeniden kullanımını kolaylaştıracak, tüketiciye kolaylık sağlayacak ve gereksiz maliyetleri azaltacak.” dedi. Telefon üreticileri, Avrupa Birliği’nin (AB) şarj teknolojilerini standartlaştırması yönündeki baskılarına yıllarca direniyordu. On yıl kadar önce endüstri AB Komisyonu ile, farklı şarj teknolojilerinin sayısını kademeli olarak azaltmayı taahhüt eden bir anlaşma yapmıştı. Anlaşmayla bir miktar ilerleme sağlanmış olsa da, Parlamento tarafından yetersiz kabul edildi ve 2020’de Komisyon’a konuyu düzenlemeye yönelik bir yasama önerisi sunma çağrısında bulunuldu
Yasa, Avrupa Birliği Konseyi tarafından resmen onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.
2024 sonbaharında yürürlüğe girmesi beklenen yasa, AB üyesi ülkelerde geçerli olacak. Ancak alınan bu karar sonrasında, uygulamanın diğer ülkelere de yansıması bekleniyor.