Kabul edilen yeni düzenleme ile atık azaltımının ve sürdürülebilir iş modellerinin desteklenmesi amaçlanıyor.
Avrupa Birliği (AB) Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, tüketicilerin bozulan, kırılan veya kusurlu cihazlarını tamire teşvik eden ve “onarım hakkı” (Right-to-Repair, R2R) olarak adlandırılan bir düzenleme üzerinde anlaşmaya vardı. Düzenleme ile tüketicilerin onarım hizmetlerine erişimi daha kolay ve cazip hale getirilerek atık azaltımı ve sürdürülebilir iş modelleri desteklenecek.
Düzenleme; çamaşır makineleri, bulaşık makineleri, buzdolapları veya elektrikli süpürgeler gibi belirli ürün kategorilerini kapsayacak ve üreticilere onarım yükümlülüğü getirecek. Komisyon ilerleyen süreçte düzenlemenin kapsamını genişletebilecek.
Düzenleme kapsamında tamirciler tüketicilere onarım koşulları, işin tamamlanma süresi, fiyatlar ve yedek parça bilgilerini içeren Avrupa Onarım Bilgi Formu’nu sunmakla yükümlü olacak. Ayrıca, tüketiciler ve tamirciler arasında eşleştirmeyi kolaylaştıracak bir Avrupa Çevrimiçi Onarım Platformu oluşturulacak.
Üreticiler, gerekli onarımları makul bir süre içinde ve hizmet bedeli alınmadığı sürece makul bir ücretle yapacak. Ayrıca düzenleme ile tüketicilerin, satıcının garanti süresi içerisinde arızalı ürünler için onarım ve değişim arasında seçim yapma hakkı korunacak. Tüketici ürünün onarımını seçerse, onarım sonrasında ürünün yasal garanti süresi 12 ay uzatılacak.
Düzenleme, üye ülkelerin onayının ardından AB’nin Resmî Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.