Avrupa’dan yeşil geçişi hızlandıracak yeni plan

Avrupa’dan yeşil geçişi hızlandıracak yeni plan

Avrupa Komisyonu, Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını sona erdirmek ve iklim kriziyle mücadeleyi hızlandırmak için REPowerEU Planı’nı kamuoyuyla paylaştı.

REPowerEU Planı’ndaki önlemlerle enerji verimliliği ve tasarrufu, enerji kaynaklarının ve arzının çeşitlendirilmesi, yenilenebilir enerjiye geçişin hızlandırılması ve sürdürülebilirlik alanında yeni yatırımlar hedefleniyor. Planın uygulanması halinde, Avrupa’nın 2027 yılına kadar Rus enerjisine olan bağımlılığını sona erdirmesi ve yeşil dönüşümünü hızlandırması bekleniyor.

REPowerEU Planı’na ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan AB (Avrupa Birliği) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen “Yenilenebilir kaynaklar ve şebekeler gibi altyapılarla ilgili izin prosedürlerini hızlandırmayı teklif ediyoruz” dedi. Von der Leyen, Rus fosil yakıtlarının yerinin doldurulması için talep tarafında enerji tasarrufu, arz tarafında çeşitlendirmeyle temiz enerjiye geçişin hızlandırılması gerektiğini belirtti.

REPowerEU Planı kapsamında Avrupa, Ağustos 2022’ye kadar Rusya’dan fosil yakıt ithalatını aşamalı olarak durdurmayı ve yıl sonuna kadar da aşamalı olarak kaldırmayı planlıyor. Hazırlanan plan ile, AB’nin Rusya’dan doğal gaz ithalatının 2027’ye kadar sonlandırılması hedefleniyor.

REPowerEU Planı’nın gerçekleştirilmesi için ise 210 milyar avroluk ek bir yatırım gerekiyor. Ancak hedeflere ulaşıldığı takdirde yılda yaklaşık 100 milyar avro tasarruf sağlanacağının altı çiziliyor.

İklim Kriziyle Mücadelede Yeni Hedefler/ Yenilenebilir enerji hedefi yüzde 45’e çıkıyor

REPowerEU Planı ile 2030 yılı AB enerji verimliliği hedefi yüzde 9’dan yüzde 13’e, yenilenebilir enerji hedefi ise yüzde 40’tan yüzde 45’e çıkarılıyor. Plan, yeni binalar için enerji gereksinimlerinin güçlendirilmesinden ulaşımda enerji verimliliğini artırmak için bir dizi düzenleyici önlemin getirilmesine kadar, AB’nin mevcut “Fit for 55” paketine ek olarak yeni öneriler sunuyor. Bu kapsamda enerji tasarruflu ısıtma sistemleri, bina yalıtımı, cihazlar ve ürünlerde KDV oranlarının düşürülmesi gibi uygulamalar da gündemde.

2025 yılına kadar fotovoltaik güneş enerjisi kapasitesini ikiye katlamak ve hazırlanacak AB Güneş Stratejisi ile 2030 yılına kadar 600 GW’lik kapasite oluşturmak da plan kapsamında tartışılıyor. Ek olarak yeni kamu binalarına ticari binalara ve konut binalarına güneş panelleri kurmak için aşamalı bir yasal yükümlülüğe sahip “Solar Çatı Girişimi” projesi de sunulan öneriler arasında yer alıyor.

Hollanda’dan hibrit ısı pompası hamlesi

Avrupa Komisyonu’nun REPowerEu Planı tartışılırken, fosil yakıt kaynaklarına bağımlı ülkelerden biri olan Hollanda ise sürdürülebilirlik alanında yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. 2018’de ithal edilen doğal gazın konut ihtiyacını yüzde 71 oranında karşıladığı Hollanda’da, tarımda seraların kullanımıyla birlikte ağır bir fatura ile karşı karşıya kalınması bekleniyor. Bu kapsamda Hollanda bir ısı pompası ile kombinin birleşiminden oluşan hibrit ısı pompasını 2026 yılından itibaren standart hale getirmeyi planlıyor.

Yeni plan kapsamında, ev sahiplerine 2030 yılına kadar, sürdürülebilir bir ısı tesisatı satın almalarına yardımcı olmak amacıyla devlet sübvansiyonu verilecek. Hükümet bu destek için 150 milyon avro ayıracak. Ayrıca hükümet, kurulum sektörü ve ısı pompası üreticileriyle iş birliği içerisinde olmayı planlıyor. Bu doğrultuda Tesisatçılar Derneği, her bölgede eğitim yerleri ve sektöre geç girenler için özel kurslar sağlayarak sektörler arası iş gücü hareketini kuvvetlendirecek.

Hollanda hükümeti, hibrit bir ısı pompası kullanmanın doğal gaz tüketiminde ortalama yüzde 60 tasarruf sağladığını söylüyor. Ancak Avrupa’nın en büyük ikinci ısı pompası üreticisi Viessman‘ın Kamu İşleri Başkanı Kai Lobo, hibrit çözümlerin fosil yakıt tüketimini yüzde 80 ila 90’a kadar azaltabileceğini savunuyor.

Paylaş
7 Responses

Yorumlara kapalı.