BRICS, yeşil dönüşüm için ortak karbon piyasası kuruyor

BRICS, yeşil dönüşüm için ortak karbon piyasası kuruyor

BRICS ülkeleri, karbon piyasalarında iş birliğini güçlendirmek ve küresel iklim politikalarında daha etkin bir rol oynamak amacıyla anlaşma imzaladı.

İmzalanan Mutabakat Zaptı, iklim eylemine yönelik geniş kapsamlı bir  çerçeve sunarken, iklim değişikliğiyle mücadelede azaltım, uyum, finansman ve Ar-Ge gibi birçok konuyu kapsıyor. Mutabakat ile karbon ticareti altyapısının, metodolojilerin ve doğrulama/onaylama süreçlerinin ele alınması hedefleniyor.

BRICS ülkeleri, halihazırda küresel ham petrol üretiminin yüzde 44’ünü karşılıyor ancak fosil yakıt üretimini önemli ölçüde azaltmayı da taahhüt ediyorlar. Bununla birlikte BRICS ülkeleri karbon piyasalarında da ilerleme kaydediyor. Örneğin Brezilya, 2030’a kadar sera gazı emisyonlarını 2005 seviyelerine göre yüzde 50 azaltmayı hedefleyerek, Manaus’ta düzenlenecek COP30 zirvesi öncesinde kendi karbon piyasasını başlatmayı planlıyor. Hindistan, kendi karbon ticaret sistemini kurmak için hazırlıklarını sürdürüyor. Çin’in karbon piyasası ise bazı ölçütlere göre en kapsamlı düzenlemelerden biri olarak kabul ediliyor ve yeni metodolojiler geliştirilmeye devam ediyor. Rusya, enerji ve sanayi sektörlerinde büyük ölçekli bir yeniden yapılandırmayı hedefleyerek 2060 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefliyor.

Mutabakat Zaptı’nın, Birleşmiş Milletler’in ortak bir piyasa oluşturma girişimi olan Paris İklim Anlaşması’nın 6. maddesiyle ne kadar uyumlu olacağı ise henüz belirsizliğini koruyor.

 

Paylaş