Fransa’nın güneydoğusundaki Marsilya şehrinde 3 Eylül’de başlayan ve sekiz gün boyunca sürecek Dünya Koruma Kongresinde (World Conservation Congress), tehlike altındaki türlerin ve doğal kaynakların korunmasına yönelik stratejiler ve öncelikler belirlenecek.
Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, kısaca IUCN) tarafından dört yılda bir düzenlenen kongreye 160’ın üzerinde ülke temsilcisi ve binlerce bilim insanının yanı sıra yerli halklar ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de katılıyor.
3-11 Eylül 2021 tarihleri arasında Fransa’nın Marsilya şehrinde düzenlenen kongre, vahşi yaşamı korumak için gereken acil eylem planlarına odaklanıyor. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre, gezegenin farklı yerlerindeki çok sayıda ekosistem küresel ısınma ve aşırı kullanım nedeniyle ciddi tehdit altında. Örneğin okyanuslardaki köpekbalığı popülasyonu 1970’ten bu yana yüzde 71 azaldı. Dünya çapındaki tüm yırtıcı kuş türlerinin yarısından fazlasının popülasyonu azalırken 18 türün nesli kritik derecede tehlike altında. Artan sıcaklıkların ve eriyen buzulların, 2050 yılına kadar imparator penguen popülasyonunun yüzde 70’ini ve 2100 yılına kadar da yüzde 98’ini tehlike altında bırakacağı tahmin ediliyor.
“Vahşi yaşamı korumak insanlar ve gezegen için bir gereklilik”
France 24’ün haberine göre kongrenin mesajı net: Vahşi yaşamı korumak asil bir jest gibi değil, insanlar ve gezegen için mutlak bir gereklilik olarak görülmeli. IUCN, kongre öncesi yaptığı bildiride biyoçeşitlilik kaybı, iklim değişikliği, kirlilik ya da vahşi doğadan yayılan hastalıkların birbirinden bağımsız ele alınamayacak konular olduğunu vurguladı.
“Ortak hedefimiz doğayı uluslararası önceliklerin en üzerine koymak”
Kongre öncesi bir açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da ortak hedefin doğayı uluslararası önceliklerin en üzerine koymak olduğunu vurguladı ve insan topluluklarının kaderinin gezegen, iklim ve doğayla yakından ilişkili olduğunu ekledi.
11 Eylül’e kadar sürecek olan kongrede, türlerin ve doğal kaynakların korunmasına yönelik stratejiler ve öncelikler belirlenecek. Kongrenin konuları arasında koruma altındaki alanlar ağına dahil edilebilecek potansiyel bölgelerin belirlenmesi, iklim değişikliği ve biyoçeşitlilik kaybı arasındaki ilişkinin vurgulanması ve türlerin hayatta kalma şansını artırmak için kullanılabilecek genetik yöntemlerin etiği yer alıyor. Marsilya’da alınacak kararlar Birleşmiş Milletler’in kasım ayında İskoçya’da düzenlemesi planlanan küresel iklim zirvesi COP26’yı da şekillendirebilir.
Haber kaynağı için tıklayınız.
Kongre websitesine https://www.iucncongress2020.org/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Derleyen: Gizem Seher