BM tarafından düzenlenen Gelecek Zirvesi’nde kabul edilen “Gelecek Paktı”, iklim krizi ve sürdürülebilir kalkınmayı esas alıyor.
Uzun süredir hazırlık aşamasında olan Gelecek Paktı, ekleri olan “Küresel Dijital Mutabakat” ve “Gelecek Nesiller Deklarasyonu” ile birlikte kabul edildi. Pakt, fosil yakıtlardan uzaklaşma, iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir kalkınma gibi başlıklar altında dünyayı daha barışçıl, adil ve sürdürülebilir bir geleceğe taşıma hedefi taşıyor.
Gelecek Paktı’nda, fosil yakıt kullanımının aşamalı olarak kaldırılması gerektiğine vurgu yapılırken, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için gelecek on yılın kritik olduğu ve eylemlerin hızlandırılması gerektiği belirtiliyor.
Pakt kapsamında BM üye ülkeleri, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Paris İklim Anlaşması’na yeniden hız kazandırmayı, gençleri karar alma süreçlerine daha fazla dahil etmeyi; daha güçlü ortaklıklar kurmayı ve çatışmaların temel nedenlerini ele alarak barışçıl toplumlar inşa etmeyi taahhüt ediliyor.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, paktın kabul edilmesinin ardından yaptığı konuşmada, fosil yakıtların aşamalı olarak adil bir şekilde kaldırılması gerektiğini vurguladı. Ancak emisyonların artmaya devam ettiğini belirten Guterres, adımların daha hızlı ve kararlı bir şekilde atılması gerektiğini vurguladı. Guterres, konuşmasında uluslararası iş birliğinin daha adil ve kapsayıcı hale getirilmesi gerektiğini belirterek, “Anlaşmaya varmış olsak da daha fazla eyleme ihtiyacımız var” dedi.
Pakt, COP28’de kabul edilen “2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılması ve enerji verimliliğinin iki kat artırılması” taahhüdünü yineliyor. Ayrıca küresel olarak kömür kullanımının kademeli olarak azaltılması ve fosil yakıtlardan uzaklaşma konusunda Paris İklim Anlaşması’na bağlı kalınması gerektiğini ifade ediyor.
Gelecek Paktı, ülkeleri COP29 öncesinde somut eylem planları hazırlamaya ve ulusal katkı beyanlarında fosil yakıtlardan uzaklaşma konusunda daha net taahhütlerde bulunmaya çağırıyor.
Gelecek Paktı, sadece iklim krizi ile sınırlı kalmıyor, aynı zamanda küresel yönetişimi güçlendirmek ve insanlığın karşı karşıya olduğu temel sorunların çözülmesi için atılması gereken somut adımları içeriyor.