IFRS Vakfı, ISSB Standartları’na uyum sürecini kolaylaştırmak için yol haritası hazırladı

IFRS Vakfı, ISSB Standartları’na uyum sürecini kolaylaştırmak için yol haritası hazırladı

IFRS Vakfı, şirketlerin ISSB Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nı uygulamalarına yardımcı olacak bir rehber yayımladı.

Son yıllarda küresel yatırımcılar, şirketlerden daha şeffaf, karşılaştırılabilir ve güvenilir sürdürülebilirlik raporları talep ediyor. Bu talepleri karşılamak adına, Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (International Sustainability Standards Board, ISSB) tarafından geliştirilen standartlar giderek daha fazla önem kazanıyor. ISSB Standartları, şirketlerin sürdürülebilirlik performanslarını daha tutarlı bir şekilde raporlamalarını sağlayarak, yatırımcılara daha değerli bilgiler sunmalarını mümkün kılıyor.

Birçok ülke bu standartları zorunlu hale getirmemiş olsa da, şirketler ISSB Standartları’nı gönüllü olarak uygulayarak küresel çapta uyumlu bir raporlama yaklaşımı benimseyebiliyor. Böylece yatırımcıların beklentilerini karşılıyorken, gelecekteki yasal düzenlemelere de hazırlıklı oluyorlar.

Bu süreci kolaylaştırmak adına, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (International Financial Reporting Standards, IFRS) Vakfı, ISSB Standartları’nı gönüllü olarak uygulamak isteyen şirketler için bir kılavuz yayımladı. “ISSB Standartları’nı Gönüllü Olarak Uygulamak İsteyenler İçin Kılavuz” adını taşıyan rehber, şirketlerin standartlara uyum sağlama çabalarına ve sürdürülebilirlik raporlarını yatırımcılara daha etkili bir şekilde sunmalarına yardımcı olmayı hedefliyor.

ISSB Standartları’na geçiş yapmak isteyen şirketler, halihazırda yaygın olarak kullanılan bazı çerçeveleri esas alarak bu süreci hızlandırabiliyor. İklimle İlgili Finansal Açıklamalar Görev Gücü (Task Force on Climate-Related Financial Disclosures, TCFD) ve Sürdürülebilirlik Muhasebesi Standartları Kurulu (Sustainability Accounting Standards Board, SASB) gibi yatırımcı odaklı uygulamaların, ISSB Standartları ile uyumlu hale getirilmesiyle, bu çerçeveler üzerinden hareket eden şirketler, ISSB’nin belirlediği IFRS S1 ve IFRS S2 standartlarına daha kolay uyum sağlayabiliyor.

ISSB Standartları’nı gönüllü olarak uygulamak isteyen şirketler için IFRS Vakfı, eğitim materyalleri ve uygulama rehberleri gibi çeşitli kaynaklar da sunuyor. Bu kaynaklar, şirketlerin ISSB Standartları’na daha hızlı ve etkin bir şekilde uyum sağlamasına yardımcı olmayı amaçlıyor. Örneğin, “ISSB Standartları ile Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (European Sustainability Reporting Standards, ESRS) Arasında Uyum Rehberi”, şirketlere hem yatırımcı taleplerini karşılamada hem de küresel sürdürülebilirlik düzenlemelerine uyum sağlamada rehberlik ediyor.

Şirketler bu geçiş sürecini etkin bir şekilde yönettiklerinde, sürdürülebilirlik raporlamasında yatırımcı taleplerini karşılamış oluyor ve uluslararası standartlara uyum sağlayarak küresel pazarda daha rekabetçi bir konuma ulaşıyor.

IFRS Vakfı tarafından hazırlanan kılavuza buradan ulaşabilirsiniz.

 

Paylaş