İkiz dönüşüm ile Türkiye 146 milyar dolar kazanç elde edebilir

İkiz dönüşüm ile Türkiye 146 milyar dolar kazanç elde edebilir

Vodafone tarafından yayımlanan “Yeşil Dijital Dönüşüm Politika Raporu” Türkiye’nin yeşil ve dijital dönüşüm sürecini değerlendiriyor.

Yeşil dönüşüm, üretim süreçleri ve iş modellerinde köklü değişiklikler gerektiriyor. Yeşil dönüşümün hızlandırılması, adil ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi için de dijital dönüşüme ihtiyaç ,duyuluyor. İkiz dönüşüm, yani dijital ve yeşil dönüşümün eş zamanlı ve birbirlerini destekleyecek şekilde yürütülmesi, kurumların bu köklü değişim sürecini rekabet güçlerini artırarak yönetmelerini sağlıyor.

Vodafone tarafından yayımlanan “Yeşil Dijital Dönüşüm Politika Raporu”, Türkiye’nin ikiz dönüşüm sürecinde attığı ve gelecekte atması gereken adımlara yer verirken, sürdürülebilir bir gelecek için kritik önem taşıyan dönüşümün etkilerini detaylı bir şekilde ele alıyor.

Rapor, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nda verdiği taahhütleri yerine getirmek ve geçiş risklerini yönetmek için ikiz dönüşümü gerçekleştirmesi gerektiğini vurguluyor. Dünya Bankası’nın 2024 tarihli raporuna göre, Türkiye’nin net sıfır hedefi için 20 yıl içinde 165 milyar dolar yatırım yapması gerekiyor. Ayrıca rapor, bu yatırımların Türkiye’nin rekabet gücünü ve ihracat potansiyelini artırarak 20 yılda 146 milyar dolar net ekonomik kazanç elde edebileceğini gösteriyor.

Türkiye’nin ikiz dönüşüm için hangi adımları atması gerekiyor?

Türkiye, iklim değişikliği kaynaklı risklerden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Kuraklık, orman yangınları, aşırı yağış ve seller, tarımsal üretimde verimsizlik gibi risklerle karşı karşıya olan Türkiye, AB’nin 2030 ve 2050 iklim hedefleri doğrultusunda hayata geçirdiği standartlar ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması gibi uygulamalar nedeniyle ihracattaki rekabet gücünü de korumaya çalışıyor.

Türkiye’de ikiz dönüşümün başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için uzun vadeli planlama, Ar-Ge çalışmaları ve devlet kurumları arasında güçlü bir koordinasyon gerekiyor. Bu doğrultuda Türkiye’de dijital altyapıların yaygınlaşması ve yeşil dönüşümün desteklenmesi amacıyla çeşitli yatırımların yapılması planlanıyor. Özellikle 5G, fiber optik ağlar ve veri merkezleri gibi dijital dönüşümü sağlayan altyapıların kurulması ve yaygınlaştırılması için dijital altyapı yatırımlarının artırılması hedefleniyor.

Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda, ikiz dönüşüme ilişkin düzenlemelerin geliştirilmesi de raporda sunulan öneriler arasında yer alıyor. Dijitalleşme ve yeşil dönüşüm kavramlarının bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiği vurgulanarak, sektörlerin dinamikleri ve gelişime açık noktaları göz önünde bulundurularak detaylı yol haritaları ve aksiyon planları oluşturulması gerekiyor.

Türkiye’nin On İkinci Kalkınma Planı, 2023-2028 yılları arasındaki 5 yıllık süreçte Türkiye’nin çevresel performansını iyileştirmek adına ikiz dönüşüm stratejisini benimsiyor. Dijital Dönüşüm Destek Programı ve Yeşil Dönüşüm Destek Programı gibi araçlarla, ekolojik ayak izi ve kaynak verimliliği projeleri teşvik ediliyor.

İkiz dönüşümün sağlanabileceği alanların belirlenmesi ve sektörlere özgü somut hedeflerin saptanması, temel performans göstergelerinin belirlenmesi ve bu göstergelerin periyodik olarak raporlanması da dönüşüm sürecine büyük önem taşıyor. Ayrıca ikiz dönüşüme yönelik Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının desteklenmesi, eğitim müfredatının ve yetişkin eğitimlerinin uzun vadeli planlanarak sanayinin ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi de öneriliyor.

Sürdürülebilir iş modellerinin geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik teşvik programlarının artırılması, dijital sektörün yeşil dönüşümünün sağlanması ve tüm bu alanları kapsayan bütüncül bir kamu politikasının geliştirilmesi, ilgili kurumlar arası koordinasyonun sağlanması da politikaların başarıya ulaşması için gerekli adımlar olarak öne çıkıyor.

 

Paylaş