“Bilimle Birlikte 2024″ raporu, yenilikçi teknolojilerin iklim değişikliğiyle mücadelede kritik rol oynadığına dikkat çekiyor.
Birleşmiş Milletler’in (BM) yayımladığı yeni rapor, iklim değişikliği ile mücadelede yapay zekâ, makine öğrenimi ve diğer yenilikçi teknolojilerin kullanımına yönelik uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekiyor. Dünya Meteoroloji Örgütü (World Meteorological Organization, WMO) koordinatörlüğünde hazırlanan rapor, teknolojik yeniliklerin iklim değişikliğine uyum sağlanmasında ve afet risklerinin azaltılmasında kilit rol oynayabileceğini vurguluyor.
“Bilimle Birlikte 2024” başlığıyla yayımlanan rapor; özellikle yapay zekâ ve makine öğreniminin hava durumu modellemeleri için yeterli verilerin toplanamadığı düşük gelirli ülkelerde hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde gerçekleştirilebileceğini belirtiyor.
Raporda, uzay tabanlı Dünya gözlemlerinde kaydedilen ilerlemelere de dikkat çekiliyor. Söz konusu ilerlemenin, hava, iklim, su ve diğer çevresel uygulamaları büyük ölçüde geliştirme potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor. Uzay teknolojilerindeki bu gelişmelerin, iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek ve daha iyi çevresel yönetim sistemleri kurmak için büyük fırsatlar sunduğu kaydediliyor.
Raporda ayrıca, sanal gerçeklik ve Metaverse gibi teknolojilerin, entegre kara ve su yönetimi alanlarında büyük bir etki yaratma potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor. Bu teknolojilerin, fiziksel ve dijital dünyalar arasında köprüler kurarak veri odaklı ve etkileşimli çözümler sunabileceği, sürdürülebilir ve entegre yaklaşımlar geliştirilmesine yardımcı olabileceği ifade ediliyor.
Paris İklim Anlaşması’nın kabul edilmesinden bu yana, sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar 2015 seviyelerine göre %16 oranında artacağı öngörülüyordu. Ancak günümüzde öngörülen artış oranı %3’e kadar geriledi. 2030 için belirlenen hedeflere ulaşmak için emisyon farkının hâlâ yüksek olduğunu vurgulayan raporda, küresel ısınmayı 1.5°C seviyesinde tutmak için, 2030 yılına kadar mevcut politikalarla öngörülen sera gazı emisyonlarının %42 oranında azaltılması gerektiği belirtiliyor.
BM Genel Sekreteri’nin talimatıyla hazırlanan rapor, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), BM Çevre Programı (UNEP), BM Uzay İşleri Ofisi (UNOOSA), Küresel Karbon Projesi (GCP), BM Afet Riskini Azaltma Ofisi (UNDRR), BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD), Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) ve Uluslararası Bilim Konseyi (ISC) gibi pek çok BM ajansının yanı sıra, ulusal meteoroloji hizmetleri, gözlemevleri ve düşünce kuruluşlarının katkılarıyla hazırlandı.