İklim Hedefi Hareketi ile KOBİ’lerin net sıfır yolculuğu destekleniyor

İklim Hedefi Hareketi ile KOBİ’lerin net sıfır yolculuğu destekleniyor

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde hayata geçirilen “İklim Hedefi Hareketi”, 10.000 KOBİ’yi net sıfır emisyon hedefine yönlendirmeyi amaçlıyor.

Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler), dünya ekonomisinin bel kemiğini oluşturuyor. Küresel çapta işletmelerin yüzde 90’ını oluşturan KOBİ’ler, iş gücünün yüzde 70’ini ve küresel GSYH’nin yüzde 50’den fazlasını sağlıyor. 500 kişiden az çalışanı olan bu işletmeler, tedarik zincirlerinde yenilikçilik potansiyelleri ve esneklikleri sayesinde, net sıfır geçişinde hayati bir rol oynuyor.

Ancak KOBİ’ler, sınırlı sayıdaki müşteri tabanları, yerelleşmiş tedarik zincirleri ve kırılgan mali yapıları nedeniyle, iklim değişikliğinin sebep olduğu aşırı hava olaylarına büyük şirketlere kıyasla daha savunmasız bir konumda bulunuyor. Bu durum doğrudan destek sağlanmadan, KOBİ’lerin iklim eylemi konusunda hareket alanlarını kısıtlıyor.

OECD ve Avrupa Komisyonu raporlarına göre, KOBİ’ler iş dünyasındaki emisyonların yüzde 50 ila yüzde 64’üne sebep oluyor. Bununla birlikte KOBİ’ler iklim değişikliğiyle mücadele etme konusunda giderek daha istekli hale geliyor. We Mean Business Koalisyonu tarafından yapılan 2024 KOBİ İklim Merkezi yıllık anketine göre, KOBİ’lerin yüzde 44’ü emisyonları azaltmayı, geçen yıla kıyasla daha yüksek bir öncelik olarak görüyor. Yüzde 53’ü ise emisyonları azaltmayı aynı öncelik seviyesinde tutmaya devam ediyor.

Ankete katılan KOBİ’lerin çoğu, iklim eylemi sayesinde itibarlarını artırdıklarını ve rakiplerinden farklılaştıklarını belirtiyor. İklim eylemlerinin marka değerine katkıda bulunduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 40 iken, yüzde 30’u iklim eylemine yönelik attıkları adımlar sayesinde yeni müşteriler kazandığını ifade ediyor.

Buna rağmen KOBİ’ler, iklim eylemi önünde çeşitli engellerle karşılaşıyor. Anket, iş liderlerinin yeterli politika ve devlet teşviklerinden yoksun olduğunu, fon bulma sıkıntısı yaşadıklarını ve emisyonları ölçmek için gerekli veriye ulaşamadıklarını gösteriyor.

Bu doğrultuda Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde SME Climate Hub, Kasım ayında gerçekleşecek COP29 öncesinde 10.000 KOBİ’nin emisyonlarını azaltma taahhüdü vermesini sağlamayı amaçlayan “İklim Hedefi Hareketi” adlı yeni bir kampanyayı hayata geçiriyor.

Kampanya kapsamında KOBİ’lerin 2030 yılına kadar emisyonlarını yarı yarıya indirmesi ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefini gerçekleştirmesi amaçlanıyor. Kampanya finansal kurumlar, hükümetler, STK’lar ve KOBİ’lerin katılımına açık olacak. Katılımcılar, KOBİ’lerin değer zinciri emisyonlarını azaltmalarına yardımcı olmak amacıyla SME Climate Hub tarafından desteklenecek.

SME Climate Hub, KOBİ’lerin iklim taahhütlerini yerine getirmelerine ve emisyonlarını azaltmalarına yardımcı olacak ücretsiz araçlar sunacak. Ayrıca girişime katılanlar, özel çevrimiçi seminerlerde en iyi uygulamaları öğrenebilecek ve İklim Haftası NYC ile COP29 gibi önemli etkinliklerde diğer işletmelerle iş birliği yapma fırsatı yakalayacak.

,

Paylaş