İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu’nda, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede attığı adımlar ve gelecek hedefleri ele alındı.
İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu (İDUKK), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un başkanlığında Ankara’da toplandı. Toplantıda, Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi doğrultusunda yürüttüğü çalışmalar ve COP29 hazırlıkları değerlendirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Murat Kurum, iklim değişikliğiyle mücadelenin siyaset üstü bir konu olduğunu vurgulayarak, İklim Kanunu ile ilgili çalışmaların tamamlandığını ve 2025 yılında TBMM’de kabul edilmesinin beklendiğini belirtti. Kurum, “2053 Net Sıfır Emisyon hedefi doğrultusunda atılacak adımların altyapısını oluşturacak bu kanunu bir anayasa gibi ele alacağız,” diyerek bu alanda tüm paydaşlarla birlikte çalışmaların süreceğini açıkladı.
Açılış konuşmasının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi, Uzun Dönemli İklim Stratejisi ve COP29 müzakereleri üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Hasar, iklim değişikliğiyle mücadelede atılacak adımlar ve Türkiye’nin uluslararası taahhütleri hakkında İDUKK üyelerini bilgilendirdi.
Türkiye’nin 2053 hedefleri COP29’da duyurulacak
Türkiye’nin çevre ve şehircilik alanında dijital dönüşüm ve yeşil kalkınma hedeflerine uygun bir strateji izlediğini belirten Bakan Kurum, “2053 Net Sıfır Emisyon ve yeşil kalkınma hedefleri doğrultusunda iklim dostu ve yeşil dönüşüm eksenli bir yaklaşımla hareket ediyoruz,” dedi. Orta Vadeli Program’da (OVP) dijital dönüşüm ve yeşil finansman hedefleri doğrultusunda hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Kurum, akıllı şehirler ve çevre yönetimi alanında dijitalleşme adımlarını sürdüreceklerini kaydetti.
Bakan Kurum, İDUKK toplantısında ele alınacak “2053 Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi” yol haritasına da dikkat çekti ve alınacak kararların, Kasım ayında Azerbaycan’da düzenlenecek COP29 zirvesinde duyurulacağını söyledi. Kurum, “COP29 kapsamında müzakereler ve girişimlerle ilgili değerlendirmeler yapacağız. Masaya yatıracağımız yol haritası ve ortaya koyacağımız strateji ile ülkemizin küresel iklim krizine karşı en güçlü adımları atmasını sağlayacağız” dedi.
Çevresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda, Türkiye’deki geri kazanım oranını artırmak amacıyla Ulusal Depozito Yönetim Sistemi’nin hayata geçirildiğini belirten Kurum, 2035 yılına kadar geri dönüşüm oranını yüzde 60’a çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Sıfır Atık modelinin başarıyla uygulandığını ve Türkiye’nin iklim diplomasisinde örnek bir ülke haline geldiğini vurgulayan Bakan Kurum, ayrıca arıtılmış atık suların yeniden kullanım oranını 2030’da yüzde 15’e çıkarmayı hedeflediklerini duyurdu.
Ulusal Yeşil Taksonomi Yönetmeliği 2025’te hayata geçiriliyor
Türkiye’nin özgün ihtiyaçlarını karşılayacak Ulusal Yeşil Taksonomi Yönetmeliği’nin 2025’te uygulanmaya başlanacağını ifade eden Bakan Kurum, bu yönetmelikle millet bahçeleri ve ekolojik koridorların genişletilerek yutak alanların artırılacağını belirtti. Kurum, “İklim değişikliğiyle yerel düzeyde mücadele çok değerli. 81 ilde İl İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulları bu kapsamda çalışacak ve yerelde projeler gerçekleştirecekler,” şeklinde konuştu.
Çevreye duyarlı şehircilik yaklaşımının konut projelerinde de benimsendiğini belirten Kurum, son 22 yılda 3,3 milyon sosyal konutun çevreye saygılı ve sıfır atık uyumlu şekilde inşa edildiğini söyledi. Deprem bölgesinde 452 bin yeni konut ve iş yeri inşa edildiğini kaydeden Kurum, bu projelerin de çevreci ilkeler çerçevesinde hayata geçirildiğini ifade etti.