CDP, şirketlerin borsadaki konumlarını güçlendirmeleri için ayrıntılı ve doğrulanabilir karbonsuzlaşma planlarına sahip olmaları gerektiğini belirtiyor.
CDP tarafından yayımlanan “2023 İklim Geçiş Planı Açıklaması” raporu, şirketlerin hızla net sıfır geçiş planlarını benimsediğini ortaya koyuyor.
CDP’nin belirlediği 21 temel gösterge ve metrikle ilgili verilerin tamamını açıklayan şirketlerin oranı %1’de kalıyor. CDP aracılığıyla rapor veren şirketlerin yaklaşık yarısı ise karbonsuzlaşma planlarının Paris İklim Anlaşması’nın 1,5°C hedefiyle uyumlu olduğunu belirtiyor. CDP aracılığıyla planlarını açıklayan şirketlerin %40’ı, temel göstergelerin ve metriklerin en az üçte ikisini karşılıyor. Yaygın eksiklikler arasında ise finansal planlama ve değer zincirini karbonsuzlaştırmaya dahil etme önlemleri yer alıyor.
Şirketlerin %36’sı, iki yıl içinde bir karbonsuzlaşma planı geliştirme niyetinde olduklarını belirtiyor. 2021’de plan geliştirmeyi taahhüt eden şirketlerin %44’ü 2023 yılına kadar bu planı oluşturmuş, %25’i ise bu planlarını açıklamış durumda.
FTSEurofirst 300 ve KOSPI 200 endekslerinde listelenen şirketler ise piyasa eşdeğerlerinin önünde yer alıyor. Bu endekslerde listelenen kuruluşların sırasıyla %77’si ve %74’ü, güvenilir bir planı oluşturan göstergelerin en az üçte ikisini rapor ediyor.
Bölgesel değerlendirmelerde Japonya, güvenilir iklim geçiş planlarını açıklayan 32 kuruluş ile liderliğini koruyor.
Raporlama yapan şirketlerin arasında öne çıkan sektörler elektrik üretimi, finansal hizmetler ve altyapı sektörleri yer alıyor. Buna karşılık, fosil yakıt endüstrisinin raporlama konusundaki performansı düşük.
CDP, şirketlerin önümüzdeki yıllarda finansal performanslarını desteklemek için daha ayrıntılı ve güvenilir planlar üretmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Bu durum, ilgili yasal mevzuatların yürürlüğe konarak sürdürülebilirlik raporlama düzenlemelerinin zorunlu kılınması ve yatırımcıların artan çevresel risklere karşı önlem almasını da beraberinde getiriyor.