İSO, COP29 zirvesinde paydaşlarıyla görüşmelerini sürdürürken, düzenlediği panel ile yeşil dönüşüm sürecinde teknolojinin önemini ele aldı.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Sultan Tepe liderliğindeki İSO heyeti, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29) aktif bir şekilde yer almaya devam ediyor.
İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında sanayiye düşen sorumlulukları ele alan İSO heyeti, gerçekleştirdiği görüşmelerle karbon ayak izinin azaltılması, yeşil dönüşüm ve döngüsel ekonomi gibi kritik konularda çözüm önerilerini masaya yatırdı. Heyet, konferans boyunca çeşitli paydaşlarla bir araya gelerek sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik iş birliği fırsatlarını değerlendirdi.
Program kapsamında, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bakan Yardımcısı Fatma Varank ve İklim Değişikliği Başkanı Halil Hasar ileönemli görüşmeler gerçekleştiren İSO heyeti, sanayide çevre dostu uygulamaların yaygınlaştırılmasına yönelik görüş alışverişinde de bulundu.
İSO heyeti ayrıca, T.C. Bakü Ticaret Başmüşaviri Ahmet Erdal’ı ziyaret ederek, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki sanayi iş birliği fırsatlarını değerlendirdi. Görüşmeler sırasında, sürdürülebilirlik ve yeşil sanayi hedeflerinin yanı sıra bölgesel ekonomik iş birliklerini güçlendirecek adımlara ilişkin görüş alışverişi gerçekleştirildi.
İSO, COP29 zirvesinde yeşil dönüşüm teknolojileri üzerine panel düzenledi
İSO, zirve kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından koordine edilen COP29 Türkiye Yan Etkinlik Programı’nda “Sürdürülebilir Üretim için Yeşil Dönüşüm Teknolojileri” başlıklı bir panel de düzenledi. Panelde sanayinin yeşil dönüşümünde teknolojilerin yeri ve bu sürecin finansmanı, konunun uzmanları ile değerlendirildi.
Future Ally Yönetici Ortağı İdil Özdoğan moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Ford Otosan AR-GE ve Fikri Haklar Lideri Türkan Edege, Faradai Kurucu Ortağı ve CEO’su Şahin Çağlayan ve EBRD Sürdürülebilir İş ve Altyapı Direktörü Gianpiero Nacci görüşlerini paylaştı.
Future Ally Yönetici Ortağı İdil Özdoğan’ın yeşil teknolojiler ve sürdürülebilir üretim ile ilgili küresel durumu aktardığı konuşması ile başlayan panelde konuşmacılar yeşil teknolojiler ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde sanayinin yeşil dönüşüm yol haritasına dair değerlendirmelerde bulundu.
Ford Otosan AR-GE ve Fikri Haklar Lideri Türkan Edege, yeşil teknoloji alanında başarılı uygulamalar gerçekleştiren otomotiv sektöründeki içgörüleri ve önümüzdeki dönemde daha da önem kazanacak olan enerji geçişine ilişkin çalışmaları paylaştı. Faradai Kurucu Ortağı ve CEO’su Şahin Çağlayan ise konuşmasında dijitalleşme ve yapay zekânın dönüşümü kolaylaştırma ve hızlandırmadaki etkisini aktardı. Çağlayan, bu süreçte girişim ekosistemi ile sanayi firmalarının iş birliği yapmasının önemini vurguladı.
EBRD Sürdürülebilir İş ve Altyapı Direktörü Gianpiero Nacci ise yeşil dönüşüm sürecinde uluslararası finans kurumlarının rolü hakkında değerlendirmelerde bulunarak ekosistem yaratmanın gerekli olduğunu belirtti. Nacci, bu süreçte eğitime yatırımın önemini vurguladı.