Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na taraf olması için hazırlanan kanun teklifi Çevre Komisyonu ve Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilmesinin ardından Meclis Genel Kurulu’nda da kabul edildi. Anlaşmanın TBMM’de kabul edilmesinin Birleşmiş Milletler Sekreterliği’ne bildirilmesiyle birlikte Türkiye, Paris İklim Anlaşmasına taraf olacak.
Geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris İklim Anlaşması’nın meclisin onayına sunulacağını açıklamış ve 31 Ekim-12 Kasım 2021 tarihlerinde Glasgow’da yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) öncesinde anlaşmanın onay aşamasını tamamlama mesajı vermişti. Erdoğan’ın açıklamalarının ardından 6 Ekim 2021 tarihinde Paris İklim Anlaşması’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi önce Çevre Komisyonu’na ardından da Dışişleri Komisyonu’na sunuldu ve iki komisyonda da kabul edildi. Ardından Meclis Genel Kurulu’na sunulan teklif, kurulda da onaylandı.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 21. Taraflar Konferansı’nda kabul edilen ve Türkiye Cumhuriyeti adına da 22 Nisan 2016’da imzalanan Paris İklim Anlaşması’nın uzun dönemli hedefi küresel ortalama sıcaklık artışının sanayileşme öncesi döneme göre 2 derece altında tutulması, ek olarak bu artışın 1,5 derece altında tutulmasına yönelik küresel çabaların sürdürülmesi olarak ifade ediliyor. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı uyum kabiliyetinin ve iklim direncinin arttırılması; düşük sera gazı emisyonlu kalkınmanın temin edilmesi ve bunlar gerçekleştirilirken, gıda üretiminin zarar görmemesi de diğer bir temel hedef olarak belirtiliyor. Son olarak ise düşük emisyonlu ve iklim dirençli kalkınma yolunda finans akışının istikrarlı hale getirilmesi hedefler arasında yerini alıyor.
[…] öncesi Paris İklim Anlaşması’na taraf olduğunu açıklayan Türkiye’nin müzakerelerde nasıl bir rolü olacağı da merak […]
[…] değişikliğiyle mücadele noktasında ise Türkiye’nin özellikle Paris İklim Anlaşması’nı kabul etmesine dikkat çekildi: “Mevcut ulusal stratejiler sadece iklim değişikliğinin […]
[…] 2015’te Paris Anlaşması yapılmadan hemen önce niyet beyanı olarak açıkladığı ve anlaşmaya taraf olmasıyla […]
[…] genel sıralamadaki yerini koruması ardında yatan sebebin ise Paris İklim Anlaşması’nı onaylaması olduğu […]