İklim değişikliği ve çevresel sürdürülebilirliğe dair endişeler, Y ve Z kuşağının iş ve alışveriş tercihlerini giderek daha fazla etkiliyor.
“Z ve Y Kuşağı Anketi 2024” kapsamında Deloitte, 44 ülkeden 22.800’den fazla Z (1995 – 2005 doğumlu) ve Y kuşağından (1983 – 1994 doğumlu) katılımcıyla anket gerçekleştirdi. Anketin önemli bulgularından biri, katılımcıların iş yerinde amaç duygusuna verdikleri önem oldu. Z kuşağının %86’sı ve Y kuşağının %89’u, amaç duygusunun genel iş memnuniyeti ve refah için önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca Z ve Y kuşağının %40’ından fazlası çevresel etkiler, toplumun farklı kesimlerine karşı kapsayıcı olmayan uygulamalar, mental sağlığın korunması ve iş-yaşam dengesi gibi kişisel değerlerle uyuşmayan iş ve projeleri reddettiklerini ifade ediyor.
Anket sonuçlarına göre, Z kuşağının %62’si ve Y kuşağının %59’u, iklim değişikliği konusunda endişe taşıyor. Her iki kuşak da, işletmelerin iklim değişikliğine karşı aksiyonlarını güçlendirmeleri için hükümetlerin yaptırım getirmelerini istiyor.
Katılımcıların %75’i, potansiyel bir işvereni değerlendirirken kuruluşun toplumsal etkisini önemli bir faktör olarak değerlendiriyor. Z kuşağının %46’sı ve Y kuşağının %42’si, çevresel etkileri nedeniyle çalıştıkları şirketten ayrıldıklarını veya ayrılmayı planladıklarını belirtiyor.
Anket, sürdürülebilirlikle ilgili endişelerin, katılımcıların tüketici davranışlarını da yönlendirdiğini gösteriyor. Z kuşağının %64’ü ve Y kuşağının %63’ü, çevre dostu ürünler ve hizmetler için daha fazla ödeme yapmaya istekli olduklarını belirtiyor. Ayrıca katılımcıların %30’undan fazlası, bir ürün veya hizmet satın almadan önce şirketlerin çevresel etkilerini araştırdıklarını söylüyor.
Katılımcılar, iklim değişikliği ile mücadele etmek için çeşitli eylemler gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Z ve Y kuşağının %60’ından fazlası, hızlı modadan kaçınmayı planladıklarını veya bu konuda adım attıklarını, %50’den fazlası hava yolculuklarını azaltmayı düşündüklerini veya bu konuda harekete geçtiklerini, yine %50’den fazlası ise vejetaryen veya vegan beslenmeyi planladıklarını veya bu şekilde beslendiklerini belirtiyor. Ayrıca Z kuşağının %18’i ve Y kuşağının %19’u elektrikli araç satın aldıklarını, sırasıyla %40’ı ve %39’u ise gelecekte elektrikli araç almayı planladıklarını ifade ediyor.