Ticaret Bakanlığı, ihracatçılara kapsamlı destek sağladığı yeni programını tanıttı

Ticaret Bakanlığı, ihracatçılara kapsamlı destek sağladığı yeni programını tanıttı

Yeni açıklanan program ile Ticaret Bakanlığı, ihracatçılara sürdürülebilirlik alanında önemli destekler sunuyor.

T.C. Ticaret Bakanlığı, ihracatçıların küresel pazarlarda hayata geçirilen sürdürülebilirlik alanındaki düzenlemelere en hızlı şekilde uyum sağlamaları için “Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği” kapsamında “Responsible Programı”nın lansmanını gerçekleştirdi.

Türkiye’nin ihracatını sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm doğrultusunda artırmayı hedefleyen ve sağlanacak desteklerle uyum sürecinde ihracatçılara rehberlik etmeyi amaçlayan “Responsible Programı” ile 5 yıl süresince, yüzde 50 oranında desteklenmek kaydıyla, şirketlerin danışmanlık hizmet giderlerinin toplamda 10 milyon liraya kadar olan kısmının T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanması planlanıyor.

Program ise 3 aşamadan oluşuyor:

  • İlk aşamada, sektör bazında belirlenen sürdürülebilirlik kriterleri doğrultusunda firmaların mevcut durumları analiz edilecek. Gerçekleştirilecek analiz ile firmaların sürdürülebilirlik performansının değerlendirilmesi ve ihtiyaç duyulan iyileştirmelerin belirlenmesi hedeflenecek.
  • İkinci aşamada, firmalara sürdürülebilirlik yol haritalarını uygulamaya geçirmeleri için teknik ve finansal fizibilite danışmanlığı sağlanacak. Teknik ve finansal fizibilitesi hazırlanan projeler, “Responsible” portalından İGE Kefalet Portalı’na yönlendirilecek. Böylece, firmalar projeleri için gerekli finansmanı portal üzerinden bankacılık sektörüne ileterek uygun kredi tekliflerini değerlendirebilecek.
  • Üçüncü aşamada ise hayata geçirilen projelerin izlenmesi ve doğrulanması için danışmanlık desteği sağlanacak. Ayrıca, ihracatçıların kurumsal altyapılarını güçlendirmeye yönelik bilişim ve sürdürülebilirlik danışmanlık harcamaları da T. C. Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenecek. Bu doğrultuda T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı T. C. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu ile iş birliği yapılacak.

SKDM kapsamındaki sektörlerin hızlı adaptasyonu şart

Programın lansmanında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Avrupa Birliği (AB) ile gelecek dönemde ticaretin kurallarını sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşümün belirleyeceğini belirterek, Türkiye’nin ihracatının olumsuz etkilenmemesi ve ihraç pazarlarını kaybetmemesi adına kapsamlı bir destek sağlanacağını açıkladı. Bakan Bolat, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum sağlamak amacıyla ihracatçı firmalara kılavuzluk edecek bu programın, T. C. Ticaret Bakanlığı, T. C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve T. C. Kamu Gözetimi Kurumu tarafından iş birliği içerisinde koordine edileceğini ifade etti.

Bakan Bolat, Yeşil Mutabakat Eylem Planı çerçevesinde, Gümrük Birliği ile sağlanan ekonomik entegrasyonun daha da ileriye taşınması ve uluslararası ticaret düzeninde iklim değişikliği ile mücadele politikalarının olası etkilerine adaptasyonu sağlayacak bir yol haritası belirlediklerini söyledi. Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,7 büyüdüğünü ve bunun 1,6 yüzde puanının dış ticaretten geldiğini hatırlatan Bolat, geçen yıl ihracatın 255,4 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti.

Bolat, AB tarafından “Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM)” kapsamında belirlenen sektörlerin, yeşil dönüşüm sürecinden en hızlı ve en fazla etkilenen sektörlerin demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik, hidrojen ve tekstil-giyim olduğunu aktararak, söz konusu sektörlerin SKDM’ye hızlı bir şekilde adaptasyon sağlaması gerektiğinin altını çizdi. Bu sektörlerde faaliyet gösteren firmaların, AB’ye gerçekleştirilen toplam ihracatın yüzde 49’unu oluşturduğunu belirten Bolat, bu durumun Türkiye’nin ticaret politikasında önemli bir yer tuttuğunu ifade etti.

Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği kapsamında “Responsible Programı”na buradan erişim sağlayabilirsiniz.

Türkiye’de yeşil dönüşüm için yeni destek programı ile çevre dostu üretim teşvik edilecek

T. C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan “Yeşil Dönüşüm Destek Programı” tebliği ile sanayi tesislerinin çevre dostu ve sürdürülebilir üretim süreçlerine geçişini teşvik edilmesi, döngüsel ekonomi yaklaşımının benimsenmesi ve doğal kaynakları koruyarak iklim ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Tebliğ, Türkiye’de çevre dostu, kaynak verimli ve düşük karbonlu üretim yatırımlarını teşvik etmeyi hedefliyor. Başvuru, değerlendirme, izleme, revizyon ve tamamlama süreçlerine dair usul ve esasları belirleyen program, aynı zamanda yatırım projelerinin çevreye olan etkilerini azaltmayı ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyor.

Program kapsamında, imalat sanayisinde faaliyet gösteren sermaye şirketlerine yönelik başvurular kabul edilecek. Desteklenecek projelerin, sanayi tesislerinin yeşil dönüşüm uygulamalarını içermesi gerekiyor. Başvuru sahipleri, projelerinin detaylarını ve yeşil dönüşüm yol haritası raporlarını sunarak destek talebinde bulunabilecek.

Projeler, yeşil dönüşüm hedeflerine uygunluk, yenilikçi uygulama örnekleri ve sektörel önceliklere göre değerlendirilecek. Başarılı bulunan projeler, arazi, bina, makine ve teçhizat gibi unsurlar için destek alabilecek.

Program çerçevesinde desteklenen projeler düzenli aralıklarla izlenmesi ve yatırım süresi sonunda nihai değerlendirmenin yapılması hedefleniyor. Projelerin, belirlenen hedeflerin en az %75’ine ulaşması bekleniyor. Hedeflerin gerisinde kalan projeler, destek kapsamından çıkarılabilecek.

Yeşil Dönüşüm Destek Programı hakkında Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğe buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Paylaş