Türkiye'de gönüllü karbon piyasası hayata geçiriliyor

Türkiye'de gönüllü karbon piyasası hayata geçiriliyor

EPİAŞ ve VERRA iş birliğiyle, dünyadaki ilk borsa temelli gönüllü karbon kredisi ticaretinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar başlatıldı.

Türkiye’nin enerji piyasalarını düzenleyen ve yöneten Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), küresel karbon kredilendileri sağlayıcıları arasında lider kuruluşlardan biri olan VERRA ile stratejik bir iş birliğine imza attı.

İş birliği çerçevesinde, EPİAŞ tarafından kurulması planlanan gönüllü karbon piyasasında, VERRA’nın oluşturduğu karbon kredileri (Verified Carbon Units-VCU), borsa temelli bir ticaret platformunda işlem görecek. Atılan adım ile Türkiye’nin karbon piyasasında uluslararası düzeyde tanınırlığının artırılması ve çevresel sürdürülebilirliğe yönelik küresel çabalarının desteklenmesi hedefleniyor.

Türkiye’de kurulacak gönüllü karbon piyasası, kredilerin şeffaf ve güvenilir bir ortamda ticaretine olanak tanıyacak. Gönüllü karbon piyasası ile Türkiye’deki şirketler ve diğer ilgili kuruluşların, karbon ayak izlerini azaltmaya yönelik adımlar atarken aynı zamanda uluslararası standartlara uyumlu olarak karbon kredisi ticareti yapabilmeleri hedefleniyor.

Gönüllü karbon piyasaları emisyonların azaltımında önemli rol oynuyor

Gönüllü karbon piyasaları, şirketlerin karbon emisyonlarını azaltma taahhütlerini yerine getirmeleri için önemli bir araç olarak öne çıkıyor. Türkiye’nin bu alanda yapacağı yatırım ile özel sektöre karbon azaltım hedeflerine ulaşılmasında yeni bir araç sağlanması hedefleniyor. Gönüllü karbon piyasaları, aynı zamanda çevresel projelere fon sağlanmasına yardımcı olarak sürdürülebilir kalkınmayı da destekliyor.

Paylaş