Yenilenebilir enerji ile elektrik üretim maliyetleri düşüyor

Yenilenebilir enerji ile elektrik üretim maliyetleri düşüyor

SEFiA ve APLUS Enerji tarafından yayımlanan rapor, yenilenebilir enerjinin, elektrik maliyetlerini düşürerek enerji krizini etkilerini hafiflettiğini ortaya koyuyor.

SEFiA ve APLUS Enerji tarafından yayımlanan “Elektrik Fiyat Hareketleri ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Piyasaya Etkisi II” raporu, yaygın kanının aksine Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) uygulamasının ve artan yenilenebilir enerji üretiminin elektrik sektöründeki üretim maliyetlerini artırmadığını, aksine bu maliyetlerin sınırlandırılmasına ciddi bir katkı sağladığını ortaya koyuyor.

Küresel enerji krizinin etkilerinin giderek derinleştiği ve enerji maliyetlerinin hızla arttığı bu dönemde, YEKDEM garantisi altında kurulan santraller enerji krizinin etkilerini hafifletiyor. Rapor, küresel enerji krizinin başladığı dönemde daha yüksek yenilenebilir enerji kurulu gücüne sahip olunsaydı, ülkedeki elektrik üretim maliyetlerinin daha düşük olacağını gösteriyor. Eski YEKDEM santrallerinin alım garanti süreleri sona erdikçe, yenilenebilir enerji üretiminin maliyetlere olan düşürücü etkisinin daha belirgin olacağı vurgulanıyor.

Raporun sonuçlarına göre, 2022’nin son altı ayını ve 2023’ü kapsayan simülasyon döneminde daha çok yenilenebilir enerji santralinin sistemde olması durumunda, artan YEKDEM maliyetlerine rağmen toplam elektrik maliyetlerinde kayda değer bir düşüş yaşanabilecekti. Yenilenebilir Enerji Senaryosunda, 2022’nin son altı ayı için gerçekleşen değerlere kıyasla toplam elektrik üretim maliyetinin yüzde 22,9 daha düşük olacağı, 2023 için ise maliyetlerdeki düşüşün yüzde 11,3 seviyesinde olacağı hesaplandı.

PTF, ÜFE ve TÜFE arasındaki ilişkiyi modelleyen ekonometrik analiz sonuçları, artan yenilenebilir enerji üretiminin elektrik fiyatları üzerinden toplam enflasyona etkisinin dezenflasyonist bir ortamda artarak devam ettiğini gösteriyor. Yenilenebilir enerji üretiminin daha yüksek olduğu bir senaryoda, Aralık 2023 itibarıyla yüzde 64,8 olarak gerçekleşen yıllık TÜFE enflasyonunun yüzde 51 olabileceği öngörülüyor.

Artan yenilenebilir enerji üretiminin önemli bir etkisi de ithal yakıt maliyetlerinin azaltılmasında görülüyor. Yüksek maliyetli doğal gaz ve ithal kömür üretimini ikame eden yenilenebilir enerji, ithalat maliyetlerinde ciddi bir düşüşe neden oluyor. Yapılan hesaplamalara göre, Yenilenebilir Enerji Senaryosu altında Türkiye’nin 2022’nin son altı ayında ithal yakıt faturası toplamda 5,3 milyar dolar, 2023 için ise 3,6 milyar dolar azalıyor.

Türkiye’nin 2053 net sıfır karbon hedefi ve Paris İklim Anlaşması kapsamındaki taahhütleri bakımından karbon emisyonlarını azaltmanın giderek daha önemli hale geleceği vurgulanıyor. Yenilenebilir Enerji Senaryosu altında, 2022’nin yılının son altı ayında 13,1 milyon ton CO2 eşdeğeri, 2023’te ise 28,9 milyon ton CO2 eşdeğeri karbon azaltımı sağlandığı hesaplanıyor.

Paylaş