Yenilikçi finansman araçları doğa üzerindeki eylemleri nasıl hızlandırıyor?

Yenilikçi finansman araçları doğa üzerindeki eylemleri nasıl hızlandırıyor?

Biyoçeşitlilik finansman açığını kapatmak için özel sektörün finansman araçlarıyla rol alması ve kamu sektörünün de güçlü eylemlerle katkı sağlaması gerekiyor.

Dünya Ekonomik Forumu Doğa İçin Yenilikçi Finans Lideri Alessandro Valentini, doğayı korumak için yıllık biyoçeşitlilik finansman açığının 700 milyar dolar olduğu tahminine dikkat çekiyor. Valentini, işletmelere doğa finansmanına nasıl yaklaşacakları konusunda rehberlik sunan Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir raporunu yorumlayarak, biyoçeşitlilik kredileri gibi yenilikçi doğa finansmanı araçlarının popülerlik kazandığına işaret ediyor.

2022’de Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi’nin (Global Biodiversity Framework, GBF) kabul edilmesinden bu yana, doğa üzerindeki yıllık 700 milyar dolarlık finansman açığını kapatmak için özel sektörden artan kaynaklar tahsis edildi. Bu, kamu sektörünün doğa-olumlu bir geleceğe geçişteki vazgeçilmez rolünün kabul edilmesiyle çelişen değil, ona ek olarak ortaya çıkması gereken cesaretlendirici bir eğilimdir.

Hedefler yerinde

GBF, 2030 yılına kadar 500 milyar dolar tutarındaki zararlı sübvansiyonların düzeltilmesini; 2030 yılına kadar kamu ve özel, yurt içi ve uluslararası olmak üzere tüm kaynaklardan doğaya sağlanan finansmanın yıllık 200 milyar dolara çıkarılmasını ve gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere sağlanan uluslararası biyoçeşitlilik finansmanının 2025 yılına kadar yıllık en az 20 milyar dolara ve 2030 yılına kadar yıllık en az 30 milyar dolara çıkarılmasını talep ediyor.

Şimdiye kadar kaydedilen ilerleme

WWF’nin yayımladığı Ulusal Biyoçeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planları’na (NBSED)  göre ülkelerin sadece yüzde 10’u güncellenmiş planlarını sundu ve diğer yüzde 33’ü sadece ulusal hedeflerini güncelledi. Çabalar, finansman eksikliği, yetersiz veri ve siyasi istikrarsızlık gibi bir dizi engel nedeniyle yavaşladı. Bununla birlikte, doğanın korunması ve restorasyonuna yönelik yatırımları teşvik etmek için politikalar ve düzenlemeler yerel düzeyde yavaş yavaş uygulanmaktadır. Bunlar şunları içeriyor: Gönüllü biyoçeşitlilik kredileri piyasaları için kuralları belirlemeyi amaçlayan Avustralya Doğa Onarım Piyasası; biyoçeşitliliğe pozitif net kazanç sağlamayı gerektiren ilk türden düzenleme olan Birleşik Krallık’ın Biyoçeşitlilik Net Kazanç politikası; Avrupa Doğa Restorasyon Yasası ayrıca ulusal hedeflere ulaşmak için finansman araçlarının kullanımını teşvik eder. Bu tür hükümet teşvikleri ve planları, doğa finansmanı araçlarına bütünlük ve ölçeklenebilirlik getirmede çok önemli olacaktır.

Bu cesaret verici müdahalelere ek olarak, Doğayla İlgili Finansal Açıklama Görev Gücü (TNFD) ve Bilime Dayalı Hedefler Ağı gibi raporlama ve açıklama çerçeveleri tarafından desteklenen, doğa üzerinde artan gönüllü iş eylemleri de bulunmaktadır. Bu çerçeveler, şirketlerin doğa üzerindeki etkilerini ve bağımlılıklarını değerlendirmelerine, açıklamalarına ve bunlara göre hareket etmelerine yardımcı oluyor. Sonuç olarak, şirketler riskler ve fırsatlarla mücadele ediyor: TNFD’yi erken benimseyen 400’den fazla şirket ve küresel Fortune 500 şirketlerinin yüzde 12’si artık doğa ve biyolojik çeşitlilik için net hedefler belirledi, bu son yıllara göre iki kattan fazla bir artış.

Biyoçeşitlilik kredilerinin oynadığı rol

Bu ivme çok sayıda fırsata dönüşüyor. Doğa finansmanı araçları arasında ortaya çıkan yenilik, son aylarda ilk işlemleri 1,870 milyon dolara kadar çıkan biyoçeşitlilik kredileri gibi görünüyor. Bu rakam finansman açığının büyüklüğüyle ilişkili olarak önemsiz görünse de, eğilim hem biyoçeşitlilik hem de yer altındaki projelerde yer alan yerli halk ve yerel topluluklar için olumlu.

Bununla birlikte, işlemlerin önemli seviyelere yükseldiğini görmek için, güvenlik bariyerleri ve ilkeler aracılığıyla bütünlüğün garanti altına alınması önemli olacaktır. 2022’de Biyoçeşitlilik Kredileri için Yüksek Düzey İlkeler’in ilk versiyonunun yayımlanmasının ardından, Dünya Ekonomik Forumu, Biyoçeşitlilik Kredisi İttifakı ve Biyoçeşitlilik Kredileri Uluslararası Danışma Paneli artık standart belirleyicilere, proje geliştiricilerine ve alıcılara yüksek bütünlüklü projeler geliştirmek ve bunlarla etkileşim kurmak için gerekli standartlar, gereklilikler ve diğer önemli hususlar konusunda rehberlik etmek üzere tasarlanmış 21 ilkeyi özetleyen raporu ortaklaşa yayımlıyor.

Belge, üç geniş kategori altında her tür biyoçeşitlilik kredisine uygulanabilecek, yaygın olarak kabul görmüş bir bütünlük çerçevesi oluşturmak için mevcut standartların ve yönergelerin geniş bir yelpazesini bir araya getiriyor: Doğa için doğrulanmış olumlu sonuçlar, insanlar için eşitlik ve adalet ve yüksek bütünlüklü pazarlar için iyi yönetişim. Piyasada bütünlüğün sağlanması, başarısı için belirleyici bir faktör olacaktır; ancak tek başına, biyoçeşitlilik kredileri için ölçekte talebe yol açamaz.

Şirketler, bu finansman araçlarını iş stratejilerine ve sürdürülebilirlik geçiş planlarına nasıl bağlayacakları konusunda açık ve önemli bir iş vakasına ve netliğe ihtiyaç duyarlar. Bu süreçte işletmeleri desteklemek için Dünya Ekonomik Forumu, Doğa Finansmanı ve Biyoçeşitlilik Kredileri hakkında yeni bir rapor yayımlıyor: Doğayı Finanse etmek ve Doğayı Harekete Geçirmek için Özel Sektör Yol Haritası. Rapor, iş liderlerini doğa açısından olumlu bir geleceğe yönelik kararlı eylemlerde bulunmaları için güçlendirmeyi amaçlıyor.

Somut yapı taşlarını ve işletmeler için adımları ana hatlarıyla belirterek doğa finansmanına nasıl başlanacağına dair pratik rehberlik sunar. Bu adımlar, örneğin, ACT-D (Değerlendir, Taahhüt Et, Dönüştür ve Açıkla) çerçevesini kullanarak, dengelemeden ve net pozitif sonuçlara katkıda bulunmadan önce önleme, azaltma ve geri yükleme azaltma hiyerarşisinin ilkelerini içeren bir doğa stratejisinin geliştirilmesini içerir. Buna ek olarak, rapor bir doğa finansmanı eylem planı geliştirmek için gerekli adımları ortaya koymaktadır. Eylem planı, doğanın olumlu sonuçlarının nasıl finanse edileceğine ilişkin doğa stratejilerinin yaklaşımını dört adımı izleyerek detaylandırıyor:

  • Hangi eylemi veya aracı kullanacağınıza karar vermeden önce tüm riskleri ve faydaları dikkatlice değerlendirerek eylemleri ve değeri tanımlayın.
  • Doğru ve uygun metrikleri belirleyin.
  • Kredileri veya belirlenen diğer araçları bütünlük içinde temin edin.
  • Satın alma ile ilgili iletişimleri ve iddiaları yönetin.

Şimdi ve gelecekte neye ihtiyaç var?

Genel olarak rapor, gelişmekte olan finansman araçlarının kurumsal geçiş planlarına dahil edilmesine yönelik ilk bakışı sunuyor. Bununla birlikte, kamu sektöründen uygun eylemler olmadan hiçbir finansman aracı veya iş modeli geçişi yeterli olmayacaktır.

Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin 196 Tarafı, 2022’de GBF’yi imzaladıklarında, 2030 yılına kadar biyolojik çeşitlilik kaybını durdurma ve tersine çevirme hedefini resmileştirdiler. Mevcut doğa ve biyolojik çeşitlilik kaybı oranlarında bu cesur bir hedef olmaya devam ediyor ve yön konusunda keskin bir dönüş gerekiyor. Dünyanın doğal sermayesinin gerçek değerini tanıyan yeni bir ekonomik modele ve yatırımın geniş ölçekte akmasını sağlayacak finansman araçlarına doğru bir dönüş. Devam eden COP16, hükümetlere bu taahhütlerin ve hedeflerin arkasında duran liderliği gösterme fırsatı sunuyor.

 

Paylaş